Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká ČTK
22. listopadu 2023 13:49
Čas čtení 1:21

Manželství pro všechny nezískalo podporu v ústavně-právním výboru. Kovářová varovala i před polyamorií

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Manželství pro všechny nezískalo podporu v ústavně-právním výboru. Kovářová varovala i před polyamorií
Zdroj: Pexels/Ivan Samkov

K poslaneckému návrhu na uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry nepřijal sněmovní ústavně-právní výbor žádné stanovisko. Ve výboru se nenašel dostatečný počet hlasů pro podporu původní novely občanského zákoníku.

Právní výbor předtím nepodpořil ani dvojici pozměňovacích návrhů. Podle prvního z nich by stejnopohlavní páry nevstupovaly do manželství, ale do partnerství, ovšem se všemi právy a povinnostmi, jako mají manželé. Druhá úprava předpokládala rovněž pojmenování svazku dvojice homosexuálů jako partnerství a další práva vyjma volného osvojení dětí.

Roztříštěná sněmovna

„Zákon nás nebude stát ani korunu navíc, ale učiní mnoho lidí šťastnějšími,“ hájil za předkladatele novelu občanského zákoníku Josef Bernard (STAN). Pro podporu novely nakonec hlasovalo osm přítomných členů výboru, šest jich bylo proti a tři se hlasování zdrželi. „Jednání potvrdilo, že sněmovna je v této věci roztříštěná a těžko se hledá většina,“ uvedl na sociální síti X reportér serveru iDnes.cz Josef Kopecký.

Hlasování o pozměňovacích návrzích dopadlo obdobnými poměry. Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako nyní mají žena a muž. 

Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

7. září 2023 6:38 Čas čtení 1:22 „Fialo, přijmi manželství pro všechny,“ vyzývají české firmy. Spočítaly, že by tím stát vydělal 38 miliard „Fialo, přijmi manželství pro všechny,“ vyzývají české firmy. Spočítaly, že by tím stát vydělal 38 miliard

Členové a členky výboru pak odročili projednávání jiné poslanecké předlohy, jež by zakotvila ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy. Ve sněmovně je také lidovecká novela zákona o registrovaném partnerství a dalších zákonech. 


Zavedla by partnerství, v němž by homosexuální dvojice požívaly prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé, ovšem bez rodičovských práv. Sněmovní plénum ji v úvodním kole ještě neprojednalo.

Podle aktivisty Kryštofa Stupky se na jednání řešila i polyamorie. „Paní senátorka Kovářová přišla do ústavně-právního výboru varovat před nebezpečím polyamorie. Děti ze stejnopohlavních svazků prý podle nejmenovaného psychologa budou kopírovat jejich návyky,“ uvedl na svém profilu na síti X.

„Schválíme-li manželství nebo partnerství pro všechny, způsobí to rozpad koheze naší společnosti,“ padlo zase podle aktivisty na jednání výboru z úst lidovecké poslankyně Niny Novákové.

Domů
Sdílet
Diskuse