Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 9:57
Čas čtení 1:43

„To není hala, ale orientální přístřešek.“ Internet se baví novým návrhem hlavního nádraží v Praze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Prostor před hlavním nádražím v Praze čeká obnova. Měla by vzniknout dřevěná střešní konstrukce, která zvelebí tzv. „Sherwood“.

Vítězný návrh Šťastný hlavák pochází z kodaňského studia Henning Larsen Architects. Představili ho zástupci Prahy a Správy železnic v pražském Centru architektury a městského plánování. Konsorcium českého studia re:architekti skončilo na třetím místě.

28. listopadu 2023 14:17 Čas čtení 0:49 FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována

Architekti dostali za úkol navrhnout řešení, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou tramvajovou zastávku. Nová tramvajová trať by měla vést od Národního muzea do Wilsonovy a Washingtonovy ulice až k odbavovací hale a následně Opletalovou až do Bolzanovy ulice. V plánu je i budoucí přestup na plánovanou linku metra D. Přeměna by měla začít v roce 2028 a město bude stát asi dvě miliardy korun.

Na proměnu čekaly Vrchlického sady několik let. Nový návrh by měl prostor více otevřít a měla by tak zaniknout slepá místa, kde musí pravidelně zasahovat policie. Impulsem pro změnu byl neutěšený stav nádraží, parku a téměř dvojnásobný nárůst cestujících v budoucnu. Informoval o tom na síti X (dříve Twitter) pražský náměstek pro rozvoj Petr Hlaváček.

Nová podoba hlavního nádraží.Nová podoba hlavního nádraží.Nová podoba hlavního nádraží.Nová podoba hlavního nádraží.
Zobrazit galerii
(4)


Plánovanou rekonstrukci na svém facebooku sdílel i náměstek primátora Zdeněk Hřib. Mimo jiné uvedl, že projekt bude vzbuzovat diskuse, což je u moderní architektury světových kvalit žádané. No a měl pravdu, první reakce na sebe totiž nenechaly dlouho čekat. Takhle se třeba ozval umělec Pavel Karous:

A co dalšího lidé psali?

„Nezlobte se na mě, ale tohle je úplně špatně. Veškerá pozitiva zastiňuje fakt, ze to je otevřené ven. Vždyť je to ve špičce v chladné měsíce úplně narvaný i dole,“ uvedl na X Henri z klubu miliardářů.

Jiní zaujali skeptický postoj k datu zhotovení.

„2050? Nebo spíš později?“ napsal Petruj87.

Nebyl by to potom český twitter, kdyby si lidé neprocvičovali svůj ostrovtip.

„To není hala, ale orientální přístřešek,“ komentoval Vit Faber

„Netalentovaní hastroši, takto vyzerá stanica,“ napsal k příspěvku jeden uživatel ze Slovenska a přiložil fotku.

Nicméně objevilo se i pár hezkých komentářů.

„To je fakt krásný! Konečně mám pocit, že nám tu začínají soutěže vyhrávat dobré návrhy (filharmonie, žel. most, realizovaná Masaryčka). Jen tak dál,“ napsal Uncle $crooge.

Objevily se i nějaké podnětnější příspěvky, nicméně jelikož nešlo o debatu s občany, ale odhalení vítězného návrhu na sociálních sítích, na finálním konceptu už se příliš měnit nebude.

Anketa:
Líbí se ti nový návrh hlaváku?
Jooo, je to super změna!
Nevím, nemám názor.
Ne, je to ošklivé a do té části se to nehodí...
Jooo, je to super změna!
17 %
183 Hlasů
Nevím, nemám názor.
5 %
58 Hlasů
Ne, je to ošklivé a do té části se to nehodí...
78 %
853 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse