Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 v 9:57
Čas čtení 1:43

„To není hala, ale orientální přístřešek.“ Internet se baví novým návrhem hlavního nádraží v Praze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Prostor před hlavním nádražím v Praze čeká obnova. Měla by vzniknout dřevěná střešní konstrukce, která zvelebí tzv. „Sherwood“.

Vítězný návrh Šťastný hlavák pochází z kodaňského studia Henning Larsen Architects. Představili ho zástupci Prahy a Správy železnic v pražském Centru architektury a městského plánování. Konsorcium českého studia re:architekti skončilo na třetím místě.

28. listopadu 2023 v 14:17 Čas čtení 0:49 FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována

Architekti dostali za úkol navrhnout řešení, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou tramvajovou zastávku. Nová tramvajová trať by měla vést od Národního muzea do Wilsonovy a Washingtonovy ulice až k odbavovací hale a následně Opletalovou až do Bolzanovy ulice. V plánu je i budoucí přestup na plánovanou linku metra D. Přeměna by měla začít v roce 2028 a město bude stát asi dvě miliardy korun.

Na proměnu čekaly Vrchlického sady několik let. Nový návrh by měl prostor více otevřít a měla by tak zaniknout slepá místa, kde musí pravidelně zasahovat policie. Impulsem pro změnu byl neutěšený stav nádraží, parku a téměř dvojnásobný nárůst cestujících v budoucnu. Informoval o tom na síti X (dříve Twitter) pražský náměstek pro rozvoj Petr Hlaváček.

Nová podoba hlavního nádraží.Nová podoba hlavního nádraží.Nová podoba hlavního nádraží.Nová podoba hlavního nádraží.
Zobrazit galerii
(4)


Plánovanou rekonstrukci na svém facebooku sdílel i náměstek primátora Zdeněk Hřib. Mimo jiné uvedl, že projekt bude vzbuzovat diskuse, což je u moderní architektury světových kvalit žádané. No a měl pravdu, první reakce na sebe totiž nenechaly dlouho čekat. Takhle se třeba ozval umělec Pavel Karous:

A co dalšího lidé psali?

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse