Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 14:17
Čas čtení 0:49

FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Takto mohl vypadat hlavák, kdyby zvítězilo české studio. Hala by zůstala zachována
Zdroj: Se svolením studia re:architekti

Výhercem soutěže o rekonstrukci hlavního nádraží je kodaňské studio Henning Larsen Architects. Reakce na vítězný návrh jsou různorodé, takhle vypadal návrh českých architektů, který skončil na třetím místě.

Český ateliér re:architekti, působící od roku 2011 ve spolupráci s italským baukuh a YellowOffice, k zadání přistoupil odlišně. Jeho projekt především zachovává původní odbavovací halu.

28. listopadu 2023 9:57 Čas čtení 1:43 „To není hala, ale orientální přístřešek.“ Internet se baví novým návrhem hlavního nádraží v Praze „To není hala, ale orientální přístřešek.“ Internet se baví novým návrhem hlavního nádraží v Praze

„Klíčovým tématem našeho návrhu bylo zachování hodnot stávající odbavovací haly. Dlouhodobě se zabýváme projekty konverze a revitalizace historických budov, kde je nutné jasně popsat kvality historické stavby a pak na ně citlivě navázat,“ uvádí Ondřej Synek z ateliéru re:architekti. „V případě nové odbavovací haly vidíme neopakovatelnou kvalitu v její velkorysosti, lapidárnosti a skvělé kvalitě detailů. Proto jsme se ji rozhodli bez velkých zásahů zachovat a zapojit do nového řešení celku nádraží, což hala ve své robustnosti a jednoduchosti snadno umožňuje,“ dodává k návrhu.

Český návrh přestavby hlavního nádraží v Praze.Český návrh přestavby hlavního nádraží v Praze.Český návrh přestavby hlavního nádraží v Praze.Český návrh přestavby hlavního nádraží v Praze.
Zobrazit galerii
(5)

Jediný finálový návrh českého studia doplňuje stavbu o nová křídla. Ta obsahují především nové vstupy do objektu, které doplňují chybějící propojení od Václavského náměstí k Masarykově nádraží a spolu s úpravami parku zpřístupňují okolní části Prahy.

Návrh prosazuje umístění nové vlakové stanice S v zastávce Opera – tedy v prostoru mezi hlavním nádražím a Václavským náměstím – a stejně jako ten výherní počítá s napojením na plánovanou linku metra D.

Kreslená perspektiva na návrh revitalizace hlavního nádraží v Praze od českého studia re:architekti.
Kreslená perspektiva na návrh revitalizace hlavního nádraží v Praze od českého studia re:architekti. Zdroj: Se svolením studia re:architekti


Na střeše odbavovací haly navrhuje nahradit současné parkoviště novým městským prostranstvím s výhledem na novoměstské střechy, kam jsou restaurace, kavárny a prostor využitelný pro novou pobočku knihovny, uvádí v tiskové zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse