Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
29. listopadu 2023 10:47
Čas čtení 0:44

Podle Okamury není Rakousko v Evropské unii. „Dezinformace, nebo notorická blbost?“ reagoval Kalousek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podle Okamury není Rakousko v Evropské unii. „Dezinformace, nebo notorická blbost?“ reagoval Kalousek
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura v úterý v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že sousední Rakousko není členem Evropské unie (EU).

„Rakousko mám moc rád, mám tam spoustu přátel. Je to země, která není v EU,“ prohlásil Okamura v pořadu Interview ČT24. „Mají dokonce levnější energie než my, protože vycházejí dobře se všemi zeměmi,“ doplnil.

Tvrzení o tom, že Rakousko není členem Evropské unie, je však nepravdivé. Země pod Alpami vstoupila do evropského bloku již 1. ledna 1995. Na základě Okamurových dřívějších prohlášení se lze domnívat, že šéf SPD měl možná na mysli Severoatlantickou alianci, jejímž členem se Rakousko na základě své mezinárodní neutrality nikdy nestalo. 

1. listopadu 2023 17:07 Čas čtení 0:32 Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří

Na Okamurovo vyjádření reagoval na sociální síti X například bývalý ministr financí a někdejší poslanec Miroslav Kalousek. „Tak teď nevím. Je to dezinformace, nebo notorická blbost?“ uvedl.

Kromě kritiky samotného výroku se lidé na sociálních sítích pustili také do České televize. Podle některých by moderátoři a moderátorky veřejnoprávní televize měli podobná tvrzení automaticky opravovat, což se v tomto případě nestalo. 

Předsedu hnutí SPD jsme požádali o vyjádření, do vydání článku však na náš dotaz nereagoval. 

Domů
Sdílet
Diskuse