Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
30. listopadu 2023 14:12
Čas čtení 0:40

PRŮZKUM: Vláda ztrácí důvěru a blíží se k historicky nejhoršímu výsledku. Polepšil si úřad prezidenta

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Vláda ztrácí důvěru a blíží se k historicky nejhoršímu výsledku. Polepšil si úřad prezidenta
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Nadpoloviční většina občanů a občanek důvěřuje jen Ústavnímu soudu a prezidentovi. Míra důvěry v ostatní politické instituce se pohybuje jen o něco výše než dosud nejnižší zaznamenané hodnoty.

Dle nového průzkumu agentury STEM, který proběhl na začátku listopadu, se důvěra v prezidentský post po nástupu Petra Pavla k moci výrazně zlepšila. Aktuálně se pohybuje na 52 procentech. Nejdůvěryhodnější politickou institucí je stejně jako v minulosti Ústavní soud s 59 procenty. Ten se na této pozici drží dlouhodobě, v roce 2013 mu dokonce věřilo nad 70 procent obyvatel.

Naopak kabinet Petra Fialy (ODS) zaznamenal pokles. Poslanecká sněmovna získala 29 procent a dostala se o kousek výše než vláda. Té věří jen 21 procent lidí. Vládě častěji důvěřují stoupenci stran koalice SPOLU než příznivci Pirátů a STAN, nejhůře si vede mezi voliči ANO a SPD. Nynější podpora vlády se blíží nejhůře zaznamenaným hodnotám. Ty veřejnost přisoudila vládě Petra Nečase mezi lety 2012 a 2013.

Třetina společnosti pak podporuje Senát. Oproti minulému roku zaznamenal lehké oslabení, ale jeho pozice je jinak poměrně stabilní. Horní komora Parlamentu si přilepšila až v posledních dvou letech. V předchozích letech byla míra důvěry v tuto instituci nižší než v Poslaneckou sněmovnu nebo vládu. 

30. listopadu 2023 13:06 Čas čtení 0:43 Fiala a Babiš se chytli a internet se baví. Přinášíme výběr nejlepších vtípků Fiala a Babiš se chytli a internet se baví. Přinášíme výběr nejlepších vtípků
Domů
Sdílet
Diskuse