Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. prosince 2023 v 12:33
Čas čtení 1:02

Seychely vyhlásily nouzový stav kvůli záplavám a výbuchu pyrotechniky, na místě jsou i turisté z Česka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ostrovní stát u východního pobřeží Afriky Seychely vyhlásil na čtvrtek stav nouze. Výbuch v průmyslové zóně na hlavním ostrově Mahé srovnal se zemí komerční budovy a zničil nedaleké domy. Spolu se záplavami za sebou zanechal spoušť.

K výbuchu, jehož příčina není známá, došlo v noci na čtvrtek ve stavební a těžební společnosti, kde byly ve čtyřech kontejnerech uskladněny výbušniny. Nehoda si vyžádala několik zraněných lidí. Některé obyvatele policie evakuovala. Poškozeno je i mezinárodní letiště, které je od místa vzdáleno čtyři kilometry, stále je však v provozu.

„Seychelské mezinárodní letiště je stále v provozu a trajektová doprava mezi ostrovy pro návštěvníky funguje,“ uvedl na platformě X oficiální profil země.

Seychelský prezident Wavel Ramkalawan nařídil obyvatelstvu s výjimkou nezbytných pracovníků a pracovnic, aby zůstali doma. Ve čtvrtek se zavřely školy a nemocnice zůstaly otevřené jen pro naléhavé případy.

Ostrovy zasáhl v noci na čtvrtek také mimořádně silný déšť, který způsobil silné záplavy a sesuvy půdy. Tři lidé zemřeli. Záplavy zapříčinily také průnik odpadních vod do oceánu a vláda lidem doporučuje, aby se v něm nekoupali. Prezident v projevu ve státní televizi označil událost za dvojí katastrofu a vyzval lidi k solidaritě s postiženými.

6. prosince 2023 v 8:00 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Kde leží Persie nebo Cejlon? Otestuj se z historických názvů dnešních států KVÍZ: Kde leží Persie nebo Cejlon? Otestuj se z historických názvů dnešních států

Zákaz vycházení uvěznil v tamních hotelech i české turisty. „Brzy ráno jsme dostali na hotelu upozornění, že ve městě došlo k výbuchu muničního skladu a je vyhlášen stav nouze a nesmíme opustit hotel. Všechno je zavřené, na ulici smí jen důležitý personál a lidé, kteří jedou na letiště,“ řekla pro redakci serveru iDnes.cz Češka, která tráví dovolenou v Pointe Au Sel.

Domů
Sdílet
Diskuse