Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. prosince 2023 10:08
Čas čtení 0:51

Zara stahuje kolekci, která podle kritiků připomíná válku v Gaze

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zara stahuje kolekci, která podle kritiků připomíná válku v Gaze
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Módní řetězec Zara ze svého sortimentu po vlně kritiky stáhl svoji kampaň, která podle kritiků na sociálních sítích připomínala ničení ve válkou postiženém Pásmu Gazy.

Kampaň s názvem „The Jacket“ vznikala v kulisách nápadně připomínajících záběry z aktuálně probíhající války. Autoři a autorky v ní použili různé artefakty –⁠ například sochy bez končetin či skříně připomínající ruiny vybombardovaných domů. 

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Instagram Zary zaplavily negativní komentáře, v nichž lidé označovali kampaň obchodu za urážlivou a zesměšňující lidskou tragédii a utrpení. Po zveřejnění kampaně se na sociálních sítích objevil trend v podobě hashtagu #BoycottZara, který jen na TikToku nasbíral více než 30 milionů zhlédnutí, informoval web People

12. prosince 2023 15:00 Čas čtení 2:00 Tipy na mužské plesové oblečení: Zapomeň na klasický oblek a zaboduj s těmito kousky Tipy na mužské plesové oblečení: Zapomeň na klasický oblek a zaboduj s těmito kousky

Před některými prodejnami se dokonce objevili protestující s transparenty odsuzujícími kampaň. Jeden z protestů se uskutečnil před prodejnou v Tunisu, hlavním městě Tuniska. Podle agentury Reuters tam protestující mávali palestinskou vlajkou, jedna z výloh obchodu byla dokonce potřísněna červenou barvou. 

Zara se vůči kritice ohradila

Řetězec se rozhodl na kritiku reagovat a v pondělí kampaň stáhl ze svých webových stránek i sociálních sítí. Stažení kampaně Zara oznámila na svém instagramu. „Bohužel se někteří zákazníci cítili těmito obrázky, které jsme nyní odstranili, uraženi. Viděli v nich něco, co zdaleka neodpovídalo záměru při jejich vytváření,“ stojí v příspěvku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ZARA Official (@zara)

Domů
Sdílet
Diskuse