Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
18. prosince 2023 8:13
Čas čtení 0:36

KLDR vypálila nebezpečnou mezikontinentální balistickou raketu, která mohla zasáhnout USA. Japonci bijí na poplach

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jihokorejská armáda uvedla, že severokorejská raketa byla odpálena v 8:24 hodin místního času (0:24 hodin SELČ) z území hlavního města Pchjongjangu nebo jeho okolí.

Střela, kterou Severní Korea v pondělí zkušebně odpálila, byla mezikontinentální balistická raketa s potenciálním doletem více než 15 tisíc kilometrů. To by znamenalo, že by v jejím dosahu byly celé kontinentální Spojené státy, uvedl v pondělí náměstek japonského ministra obrany Šingo Mijake. Informovala o tom tisková agentura AFP.


Mijake uvedl, že raketa pravděpodobně urazila vzdálenost asi tisíc kilometrů, dosáhla výšky šesti tisíc kilometrů a po 73 minutách dopadla do moře mimo výlučnou zónu Japonska.


Na základě těchto a dalších parametrů se podle něj Japonsko domnívá, že šlo o mezikontinentální balistickou střelu. „Stále analyzujeme další podrobnosti,“ dodal Mijake.

Severní Korea o několik hodin dříve také odpálila raketu krátkého doletu. Obě tyto akce KLDR důrazně odsoudil japonský premiér Fumio Kišida, který svolal zasedání Rady bezpečnosti. Tyto akce KLDR podle něj nejen jasně porušily rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ale jsou také hrozbou pro mír a stabilitu v regionu. V podobném duchu reagoval i úřad jihokorejského prezidenta.

Domů
Sdílet
Diskuse