Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. prosince 2023 13:35
Čas čtení 0:54

Velké změny pro řidiče: Od ledna bude jiná rychlost na dálnici, řízení od 17 let i nový bodový systém

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velké změny pro řidiče: Od ledna bude jiná rychlost na dálnici, řízení od 17 let i nový bodový systém
Zdroj: Polícia SR

Od ledna 2024 začne v Česku platit nový bodový systém pro řidiče. Má za cíl zlepšit bezpečnost na silnicích a snížit počet dopravních nehod. Řidičům přináší třeba zjednodušený bodový systém nebo řízení od 17 let pod dohledem mentora.

Současný bodový systém zahrnuje pět bodových sazeb, s novým to budou už jen tři – dva, čtyři a šest bodů. Hranice pro odebrání průkazu zůstává stejná, tedy 12 bodů. Podobně systém funguje na Slovensku nebo v Rakousku. U závažných přestupků se zpřísní délka zákazu řízení a zvýší se sazby pokut.

Naopak za nižší prohřešky, jako je třeba špatné parkování, zapomenuté doklady nebo nerozsvícená světla, hrozí řidičům postihy nižší. Kompletní tabulku přestupků najdeš na webu BESIP.

Jednou z nejzásadnějších změn v zákoně je možnost řídit auto už od 17 let pod dohledem mentora. Tato osoba musí být bezúhonná a zapsaná v registru řidičů. Lhůta pro jízdu s doprovodem automaticky vyprší dovršením 18 let věku řidiče.

Bez ohledu na věk pak budou mít čerství absolventi autoškoly, kteří získali řidičské oprávnění poprvé, tzv. řidičák na zkoušku po dobu dvou let. Pokud v tomto časovém rozmezí spáchají dopravní přestupek za šest bodů nebo se zákazem řízení, budou se muset podrobit dopravně psychologickému pohovoru a školení začínajících řidičů s evakuační jízdou.

Nově také nebude třeba vozit s sebou při jízdě řidičský ani technický průkaz. Prokázat se bude stačit identifikačním dokladem.

Prošel také návrh na zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích na 150 kilometrů v hodině. Půjde však jen o nové úseky dálnic, například úsek D1 mezi Přerovem a Říkovicemi nebo D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Změna by měla přijít v horizontu dvou let.

Domů
Sdílet
Diskuse