Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
18. prosince 2023 v 15:45
Čas čtení 0:48

Česká policie spolupracovala s FBI, pomohla zabránit střelbě na americké škole

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Česká policie spolupracovala s FBI, pomohla zabránit střelbě na americké škole
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Začátkem listopadu zachytila FBI komunikaci Američana a Čecha na sociální síti. Obsahem zpráv byly informace o plánovaném útoku na americkou školu. Česká policie a FBI společně dokázaly útoku zabránit. Informoval o tom Deník N.

FBI hned po zjištění informací kontaktovala a poprosila o pomoc české policisty. Ti dokázali do několika hodin zjistit identitu Čecha, který si s Američanem dopisoval. Díky jejich cenným informacím dokázala FBI identifikovat a vystopovat tamějšího Američana. „Předali jsme to FBI a ta obratem zjistila, že podezření bylo oprávněné. Připravoval se střílet. Ten člověk je nyní zadržený,“ sdělil zdroj od policie, který chce zůstat v anonymitě, pro Deník N.

Ke střelbě mělo dojít jen pár dní poté, co se celou situací začala zaobírat česká policie. Čech, jenž byl s Američanem v kontaktu, není žádným způsobem podezřelý a není z ničeho stíhán. „Ten člověk v Česku není žádný pachatel. Nic neudělal, jen si s ním psal. Naznačoval mu něco, ale nic s ním nepřipravoval, nijak ho k ničemu nehecoval ani nic podobného. A znali se jenom prostřednictvím sociální sítě,“ dodal zdroj od policie.

„Takto skvěle oboustranně nastavená spolupráce přinesla počátkem listopadu vynikající výsledek v podobě zachráněných lidských životů, v tomto případě na americké straně. Detektivové naší centrály ve spolupráci s dalšími kolegy z Policie ČR provedli na základě poznatků od kolegů FBI s vysokou přesností komplexní šetření ke zdánlivě nevýznamné okolnosti,“ okomentoval pro Deník N situaci ředitel Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě Břetislav Brejcha.

Domů
Sdílet
Diskuse