Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. ledna 2024 14:49
Čas čtení 1:03

Kim Čong-un nařídil armádě, aby zničila Jižní Koreu a USA, pokud zahájí konflikt

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Soul a Washington posílily obrannou spolupráci v reakci na rekordní počet zbrojních testů, které Pchjongjang provedl v uplynulém roce.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vydal vojenským velitelům pokyn, aby v případě vojenské konfrontace s Jižní Koreou a Spojenými státy použili „maximální sílu“. Oznámila to v pondělí státní média, informovala o tom agentura TASR na základě zprávy agentury AFP.

Smrtící úder

Podle oficiální tiskové agentury KCNA Kim v neděli na setkání s nejvyššími veliteli v Pchjongjangu prohlásil, že severokorejská armáda by měla v případě provokace „zlikvidovat“ nepřítele. „Pokud se nepřítel rozhodne pro vojenskou konfrontaci a provokaci KLDR, naše armáda by mu měla zasadit smrtící úder a zcela ho zničit,“ řekl.

1. ledna 2024 7:19 Čas čtení 2:32 Konsolidační balíček přehledně: Co se od 1. ledna mění Konsolidační balíček přehledně: Co se od 1. ledna mění

Severokorejský vůdce již dříve během zasedání své komunistické strany na konci roku pohrozil jadernými útoky na Soul a nařídil armádě, aby vybudovala svůj arzenál v rámci příprav na válku, která podle něj může na Korejském poloostrově vypuknout kdykoli.

Kim Čong-un.
Zdroj: TASR/AP

Při prezentaci politického programu pro rok 2024 Kim obvinil USA, že pro jeho zemi představují „různé formy vojenské hrozby“. Oznámil také, že již nebude usilovat o usmíření a znovusjednocení s Jižní Koreou, přičemž se odvolal na „nekontrolovatelnou krizi“, kterou údajně vyvolaly Soul a Washington.

Jihokorejský prezident Yun Sok-jol v pondělí prohlásil, že jeho země bude vojenské provokace Pchjongjangu krotit opatřeními v rámci společného tzv. rozšířeného systému odstrašování, který spustí s Washingtonem v první polovině letošního roku.

30. prosince 2023 6:30 Čas čtení 4:08 Paul strávil přes 70 let v železných plicích. Díky vůli žít získal titul a napsal knihu Paul strávil přes 70 let v železných plicích. Díky vůli žít získal titul a napsal knihu

Jižní Korea rovněž posílí schopnosti své armády, pokud jde o preventivní údery, protiraketovou obranu a schopnost reakce, uvedl Jun v novoročním projevu.

Očekává se, že KLDR zintenzivní zbrojní testy v roce 2024 – před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Mnozí odborníci se domnívají, že Kim věří, že rozšíření jaderného arzenálu mu umožní získat ústupky od USA v případě znovuzvolení bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Domů
Sdílet
Diskuse