Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý
11. ledna 2024 12:47
Čas čtení 0:42

Inflace byla v minulém roce třetí nejvyšší v historii. Letos by měla klesnout

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Inflace byla v minulém roce třetí nejvyšší v historii. Letos by měla klesnout
Zdroj: Pixels/Susanna Mattioda/volně k užití

Český statistický úřad (ČSÚ) vydal zprávu, ve které popisuje míru inflace v prosinci a za celý rok 2023. I přestože zdražování ke konci roku zpomalilo a inflace klesala, minulý rok byl třetí „nejdražší“ v historii Česka.

V prosinci zdražování zpomalilo a v porovnání s listopadem kleslo o 0,4 procenta. Důvodem byl zejména pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. U potravin klesly především ceny ovoce, uzenin, sýrů a tvarohů. Za zmínku stojí i průměrná cena benzínu, která byla nejnižší od ledna 2022 (36,32 koruny za litr).

11. ledna 2024 10:32 Čas čtení 0:54 Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma? Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma?

Co se týče inflace, měsíc prosinec byl společně se zářím nejlepší v roce. Z toho ale paradoxně nevyplývá nic dobrého, protože i v těchto měsících byla inflace téměř sedmiprocentní. Za celý rok pak průměrná inflace činila 10,7 procenta, což je třetí nejvyšší číslo v historii Česka.

I navzdory třetímu nejvyššímu zdražování v historii republiky byla inflace v roce 2023 v meziročním srovnání o 4,4 procentního bodu menší než v roce 2022. Zdražování tedy postupně zpomaluje, jak upozornil i premiér Fiala v novoročním projevu.

11. ledna 2024 8:00 Čas čtení 0:29 Velký český řetězec přestane prodávat vejce z klecových chovů. Čím je nahradí? Velký český řetězec přestane prodávat vejce z klecových chovů. Čím je nahradí?

Co se týče nadcházejícího roku, ten by měl být v ohledu zdražování příznivější. Podle odhadů České národní banky (ČNB) by inflace v roce 2024 měla klesnout až na 2,6 procenta. Ministerstvo financí je v odhadu celoroční inflace skeptičtější, počítá s celoročním průměrem 3,3 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse