Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. ledna 2024 v 18:11
Čas čtení 1:11

Velká kontrola Boeingů: Společnost reaguje na vážné incidenty letadel tohoto typu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Společnost se tak rozhodla v reakci na nejnovější bezpečnostní incidenty těchto letadel.

Letecký přepravce Alaska Airlines vysílá do společnosti Boeing své kontrolory, aby přímo na výrobních linkách prověřili letadla 737-9 Max. Společnost v noci na neděli oznámila, že se tak rozhodla v reakci na nejnovější bezpečnostní incident s letadlem tohoto typu.


Prověrky během víkendu ukázaly, že letadla tohoto typu budou muset pravděpodobně zůstat na zemi déle, než se čekalo. V Alaska Airlines zaznamenali nejnovější incident v pátek (12. 1.), kdy se krátce po startu odlomila část trupu prakticky nového letadla Boeing 737-9 Max.

V některých konfiguracích s větším počtem sedadel mají tato letadla na zasaženém místě dveře. Podobný incident se stejným typem letadla společnost evidovala i týden předtím.

Alashka Airlines
Zdroj: TASR/AP

Federální úřad pro letectví uzemnil přibližně 170 letadel

Federální úřad pro letectví (FAA) a další orgány v USA nařídily vzhledem k vyšetřování uzemnit všech přibližně 170 letadel tohoto typu. Společnosti Alaska Airlines i United Airlines lokalizovaly uvolněné uzávěry i na dalších letadlech.


Trup modelů 737-9 Max z velké části montuje dodavatel Boeingu, společnost Spirit AeroSystems. Šéf Boeingu Dave Calhoun připustil, že nedostatky v kvalitě nebyly odstraněny. Alaska Airlines se odvolala na jeho vyjádření, když oznámila, že některá pro ni určená letadla chce zkontrolovat přímo na výrobních linkách.

6. června 2024 v 19:18 Čas čtení 2:47 Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo

V sobotu (13. 1.) se musel na letiště v Sapporu na severu Japonska vrátit vnitrostátní let společnosti All Nippon Airways, protože na okně kokpitu letadel Boeing 737-800 se během letu objevila prasklina. Boeing 737-800 se liší od modelu Boeing 737-9 Max, jehož technické problémy jsou předmětem vyšetřování.


Boeing 737-9 Max je nejoblíbenější letadlo amerického výrobce a největší zdroj jeho příjmů. Tento model se opět dostal do centra pozornosti poté, co byl v roce 2019 zhruba 20 měsíců uzemněn po dvou tragických haváriích. Boeing dosud dodal klientům po celém světě přibližně 218 strojů 737-9 Max. Alaska Airlines a United Airlines jich mají nejvíc ve své flotile.

Alashka Airlines
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse