Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová
17. ledna 2024 10:31
Čas čtení 0:42

Špína, zápach, mrtvá zvířata a porušování práv dětí. Z polepšoven na Slovensku mrazí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Reedukační centra na Slovensku fungují ve velmi špatných podmínkách.

Generální prokuratura v loňském roce provedla několik namátkových kontrol ve všech 13 převýchovných centrech na Slovensku, která popsala ve svém kritickém hodnocení. V nápravných zařízeních byla nalezena plíseň na stěnách, špína, zápach a mrtví holubi, uvedl portál tvnoviny.sk.

17. ledna 2024 6:40 Čas čtení 1:54 Přijímací zkouška 2024: Přinášíme kompletní přehled termínů, novinek a instrukcí Přijímací zkouška 2024: Přinášíme kompletní přehled termínů, novinek a instrukcí

„Například východ na půdu z chodby, který byl přístupný i dětem, byl znečištěn ptačím trusem, a jak jsme později zjistili, dokonce i mrtvými holuby,“ říká mluvčí generální prokuratury Zuzana Drobová. V několika střediscích podle inspektorů mezitím došlo k nápravě.

Nepřijatelný přístup k řízení

Důvodem špatné hygieny je podle ředitelů zařízení špatné chování chovanců a nedostatek finančních prostředků. Podle generální prokuratury však není špatná hygiena způsobena problémovými dětmi. Přístup ředitelů při řešení problémů označili za nepřijatelný.

reedukačné zariadenia
Zdroj: Generálna prokuratúra Slovenskej republiky

Nezletilé matky s dětmi žily v nevyhovujících podmínkách ve Zlatých Moravcích. „Byly zde umístěny dlouhodobě, bez pitné a teplé vody, ale také s opakovaným výskytem ploštic, a to i s vědomím ředitele zařízení,“ uvedla mluvčí. Malé děti v nápravných zařízeních na Slovensku mají často méně práv než odsouzení ve vězení. V několika střediscích údajně docházelo i k trestným činům páchaným na dětech, včetně sexuálního násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse