Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
17. ledna 2024 11:02
Čas čtení 1:31

Přestřelka Aleny Schillerové a Markéty Pekarové Adamové baví sociální sítě. Zapojili se do ní i další

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přestřelka Aleny Schillerové a Markéty Pekarové Adamové baví sociální sítě. Zapojili se do ní i další
Zdroj: Refresher/David Marcin

Alena Schillerová (ANO) svůj nedávný výrok o tom, že se „nechce připravovat na válku, protože chce mír“, v úterý ještě podtrhla na jednání Poslanecké sněmovny. Obvinila vládu z toho, že straší jadernou válkou, což vyvolalo výměnu názorů na sociální síti.

Výrok bývalé ministryně financí nedávno vzbudil obsáhlou debatu na sociálních sítích i politické scéně a teď byl ještě zesílen. Proti nařčení se na síti X (dříve Twitter) ohradila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Trochu jsem doufala, že paní poslankyně Schillerová se od svého výroku ‚my se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru‘ distancuje, bohužel dnes na jednání PS pokračovala. Prý strašíme jadernou válkou. Ne, to nestrašíme my. To straší Rusko. A proto musí být poraženo.“ K příspěvku připojila i článek ze serveru Novinky o prohlášení Dmitrije Medveděva, místopředsedy Rady bezpečnosti Ruské federace.

16. ledna 2024 16:38 Čas čtení 1:03 Slovenský premiér je na seznamu diktátorů, vyděračů a politických vyvrhelů. Zařadil ho tam prestižní magazín Slovenský premiér je na seznamu diktátorů, vyděračů a politických vyvrhelů. Zařadil ho tam prestižní magazín

Reakce Schillerové na sebe nenechala dlouho čekat. V reakci Pekarovou označila za „Mariju Zacharavovou české politiky“ a pozastavila se nad tím, proč na ni nereagovala přímo ve sněmovně. „Místo toho jako správná gaučová válečnice zase utekla nálepkovat na sítě. Mimochodem, s tím Medveděvem máte společného víc, než si myslíte,“ dodala ještě.

Marija Zacharavová je ruská diplomatka a mluvčí ruského ministerstva zahraničí, která je dlouhodobě považována za kontroverzní postavu, a hlavně jednu z klíčových osob ruské propagandy. Například v srpnu šokovala prohlášením, v němž přirovnala dronové útoky na Moskvu k teroristickému útoku na Světové obchodní centrum z 11. září 2001. Loni na jaře také označila za nehorázné, že Česko modernizovalo tanky.

„Paní Schillerová, ubohost této vaší reakce je jako Rusko. Nezná hranice,“ odpověděla jen krátce Pekarová Adamová.

Za „neomalený“ pak komentář Schillerové označil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Na jejich přestřelku již reagovali i ostatní politici. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval Schillerovou, aby se za příspěvek omluvila a aby jej smazala. „Kdo nemá argumenty, uráží. Urážky ale jen ukazují slabost toho, kdo je používá. Od opozice jsme už na ledacos zvyklí. Ale nezvykejme si,“ dodal k postu.

Schillerové se pak zastal její spolustraník Karel Havlíček. Podle něj by se naopak měla omluvit Pekarová Adamová za to, že Schillerovou označila za „hlásnou troubu ruské propagandy“, což prý celý spor odstartovalo. „Ne, nebudeme stát v rohu a nebudeme šoupat nohama,“ zakončil své prohlášení.

Domů
Sdílet
Diskuse