Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
17. ledna 2024 13:27
Čas čtení 0:49

Krize realitního trhu: V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Krize realitního trhu: V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let
Zdroj: S povolením Trikaya Asset Management

Ačkoliv byl poslední kvartál roku 2023 tím nejúspěšnějším, nezvládl dorovnat podprůměrný začátek roku. Za celý minulý rok se v Brně prodalo méně než 500 nových bytů.

„Realitní trh má za sebou velmi náročný rok. Vysoké úrokové sazby měly za následek prodražení výstavby i zhoršení dostupnosti hypoték pro zájemce o bydlení. Prodeje nových bytů v Brně se ve čtvrtém kvartálu dostaly na zhruba 70 procent toho, co se dá považovat za dlouhodobý průměr trhu,“ uvedl v tiskové zprávě Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Počet prodaných bytů v Brně (2013 až 2023).
Počet prodaných bytů v Brně (2013 až 2023). Zdroj: S povolením Trikaya Asset Management

Nejlevnější byty bylo dle Lamky možné sehnat během listopadu a prosince, kdy řada developerů do svých cen zavedla snížení DPH na nové byty. Cena prodaného bytu v Brně se v posledním čtvrtletí držela v průměru okolo šesti a půl milionu korun. Nejdráže na metr čtvereční vycházely jednopokojové byty.

16. ledna 2024 14:30 Čas čtení 0:39 Makro otevře v Česku desítky nových večerek, první už fungují v Praze Makro otevře v Česku desítky nových večerek, první už fungují v Praze

Rok 2023 dle analýzy společnosti Trikaya zaznamenal nejmenší objem prodaných novostaveb. Jde o pokles 20 procent od roku 2022. Ve srovnání s druhým pololetím si však loňský rok vedl lépe a nárůst by mohl pokračovat i do budoucna.

Počet prodaných novostaveb v Brně za rok 2023.
Počet prodaných novostaveb v Brně za rok 2023. Zdroj: S povolením Trikaya Asset Management

Dle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila by k oživení trhu mohlo dojít již v prvním čtvrtletí roku 2024. Tuzemská inflace by totiž měla klesnout na zhruba tři procenta. Hradil dále uvedl, že očekávaný meziroční růst nominálních mezd okolo šesti procent bude znamenat solidní reálné zbohatnutí domácností. „Očekáváme tedy obrat v trendu a zahájení nového cyklu růstu cen,“ uzavřel tiskovou zprávu Hradil.

Domů
Sdílet
Diskuse