Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
5. února 2024 v 12:10
Čas čtení 0:44

Roční kupón na MHD v Praze by mohl zdražit o dvojnásobek. Koalice jedná o zvednutí ceny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Roční kupón na MHD v Praze by mohl zdražit o dvojnásobek. Koalice jedná o zvednutí ceny
Zdroj: Martin Junius/CC0/volně k užití (ilustrační foto)

Pražská koalice momentálně řeší navýšení ceny jízdného. Roční kupón na MHD v Praze stojí 3 650 korun na rok, což je deset korun na den. Cena je podle některých politiků neudržitelná.

Na tom, o kolik by se měla cena hromadné dopravy zvýšit, se koalice zatím neshodla. Jeden z návrhů operuje i se zvýšením ceny ročního kupónu o dvojnásobek, řekl pro Deník N Zdeněk Hřib, náměstek primátora pro oblast dopravy. S návrhem by dle svých slov nemohl souhlasit, ale zkusí propočítat nějaké varianty, dodal.

5. února 2024 v 10:46 Čas čtení 0:41 Známá aerolinka zavádí novinku do svých letů. Bude rozdávat oblečení Známá aerolinka zavádí novinku do svých letů. Bude rozdávat oblečení

MHD v Česku patří mezi nejlepší dopravy v Evropě, přitom za ni cestující platí mimořádně málo peněz. Předseda zastupitelského klubu Spolu Tomáš Portlík Deníku N sdělil, že financování dopravního podniku je neudržitelné, a pokud se nezačne řešit, tak se MHD nebude moci dál rozvíjet. Cena ročního kupónu se nezvedla od roku 2015.

„Čím dřív si tuto pravdu přiznáme, čím dřív se toho přestaneme bát, tím rychleji napravíme chyby minulosti. Nebo zvolíme druhou cestu, budeme opět populisté a necháme tento dáreček dalším generacím. Nyní záleží na tom, jaké varianty předloží Zdeněk Hřib jako náměstek pro dopravu,“ uvedl.

Jízdné momentálně pokrývá jen 15 procent celého rozpočtu dopravního podniku. Do roku 2030 by Praha ráda toto číslo navýšila o deset tak, aby přispívala pouze 75 procent celé částky. V zahraničí si na sebe MHD běžně vydělá okolo 50 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse