Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý
8. února 2024 10:53
Čas čtení 1:03

Jsme fér po kritice stáhne část své kampaně. Kritizovali ji i zastánci manželství pro všechny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jsme fér po kritice stáhne část své kampaně. Kritizovali ji i zastánci manželství pro všechny
Zdroj: Pixabay / Volně k užití

Iniciativa Jsme fér po kritice některých zákonodárců stáhne část své kampaně. Jde konkrétně o billboardy, na kterých jmenovitě vyzývá konkrétní zákonodárce ke schválení manželství pro všechny.

Ve středu se v Poslanecké sněmovně projednávalo druhé čtení návrhu manželství pro všechny. To prošlo do třetího čtení relativně hladce, poslanci ale byli pobouřeni nad nátlakovou kampaní s názvem „Děti čekají“ od organizace Jsme fér, která za stejná práva pro LGBTQ+ komunitu dlouhodobě bojuje.

8. února 2024 7:30 Čas čtení 1:28 Tyhle banky ohlásily nové akce. Slibují peníze navíc, poukazy za desetitisíce korun nebo lístky do kina Tyhle banky ohlásily nové akce. Slibují peníze navíc, poukazy za desetitisíce korun nebo lístky do kina

Na materiálech kampaně se objevoval budík ve tvaru srdce, který podle mluvčího iniciativy Filipa Mildeho „měří ubíhající čas a zvoní, aby spící Poslaneckou sněmovnu probudil“. Vedle budíku byly vzkazy pro konkrétní poslance, kteří v prvním čtení nehlasovali pro návrh uzákonění stejnopohlavních svazků.

Tuto kampaň kritizovali jak odpůrci, tak zastánci manželství pro všechny. Jako první vystoupil s kritikou kampaně na středečním jednání sněmovny poslanec za ANO Igor Hendrych. „Zjistil jsem před pár dny, že v blízkosti mé kanceláře visí tento plakát. Přijde mi to nekulturní, není to vhodný způsob komunikace,“ uvedl poslanec.

Zastala se ho poslankyně ze stejného poslaneckého klubu Taťána Malá, která na rozdíl od něj manželství pro všechny podporuje. Podle ní je kampaň nedůstojná a nepovažuje ji za fér. Kampaň kritizovala i dlouholetá podporovatelka práv LGBT+ komunity a poslankyně STAN Michaela Šebelová.

7. února 2024 12:22 Čas čtení 1:48 Redefinice znásilnění prošla prvním čtením. Jak kdo hlasoval? Redefinice znásilnění prošla prvním čtením. Jak kdo hlasoval?

Ke kritice se již vyjádřila i samotná organizace Jsme fér. „Velmi nás mrzí, že se náš úmysl minul účinkem a některých poslanců a poslankyní se kampaň dotkla,“ uvedla iniciativa na síti X. Dále organizace uvádí, že pracuje na co nejrychlejším odstranění adresné části kampaně.

Domů
Sdílet
Diskuse