Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. února 2024 12:50
Čas čtení 0:51

Šéf NATO tvrdí, že Aliance se musí připravit na konfrontaci s Ruskem, která může trvat desetiletí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jens Stoltenberg řekl, že z Kremlu pravidelně zaznívají hrozby vůči NATO. ​

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg pro německý týdeník Welt am Sonntag uvedl, že Aliance bedlivě sleduje, co dělá Rusko, a zvýšila svou přítomnost na východním křídle NATO. „Pokud budeme investovat do naší bezpečnosti a zůstaneme jednotní, budeme se nadále bránit jakékoli agresi... NATO se nesnaží o válku s Ruskem, ale musíme se připravit na možná desetiletí konfrontace,“ uvedl Stoltenberg.

„Pokud Putin na Ukrajině zvítězí, neexistuje žádná záruka, že se ruská agrese nebude šířit dál. Proto je nyní podpora Ukrajiny a investování do vlastních kapacit NATO naší nejlepší obranou,“ zdůraznil.

Generální tajemník NATO zároveň řekl, že v současnosti „neexistuje bezprostřední vojenská hrozba vůči členské zemi NATO, ale z Kremlu zároveň pravidelně zaznívají hrozby vůči Alianci“. Ruská invaze na Ukrajinu ukázala, že „mír v Evropě nelze považovat za samozřejmost“, pokračoval.

Vyzval Evropu ke zvýšení výroby zbraní

Stoltenberg v sobotním rozhovoru vyzval evropské země ke zvýšení produkce zbrojařského průmyslu, aby mohly dále podporovat Ukrajinu a zabránily možné dlouhodobé konfrontaci s Ruskem.


Šéf Severoatlantické aliance před klíčovou schůzkou ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu a druhým výročím ruské invaze na Ukrajinu zdůraznil, že Aliance „musí rychleji obnovit a rozšířit svou průmyslovou základnu, zvýšit dodávky na Ukrajinu a doplnit vlastní zásoby. Znamená to přechod od pomalé výroby v době míru k výrobě ve vysokém tempu v době konfliktu“.

Generálny tajomník , NATO , Jens Stoltenberg
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse