Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. února 2024 15:00
Čas čtení 1:18

Trump prohlásil, že by podporoval Rusko a nechránil by členy NATO, kteří neplatí ​

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Bílý dům Trumpova slova okamžitě odsoudil.

Členové NATO, kteří neplní své finanční povinnosti, se nebudou moci spoléhat na ochranu Aliance před Ruskem, pokud se americkým prezidentem stane Donald Trump. Vyplývá to ze sobotních prohlášení amerického exprezidenta, který v letošních volbách opět kandiduje na post šéfa Bílého domu.


Trump vystoupil v sobotu v rámci předvolební kampaně na akci v americkém státě Jižní Karolína, kde se 24. února uskuteční republikánské primárky. Na akci mluvil Trump o tom, že když byl prezidentem, členům Severoatlantické aliance řekl, že musí platit.


„Řekl jsem: ‚Všichni musí platit.‘ Oni řekli: ‚No, pokud nezaplatíme, budete nás stále chránit?‘ Řekl jsem: ‚Určitě ne.‘ Nemohli té odpovědi uvěřit,“ prohlásil Trump. Americký exprezident dokonce řekl, že by Rusko „povzbuzoval“, aby si dělalo, co se mu zachce.

Trump zintenzivnil své útoky na zahraniční pomoc

Podle agentury AP Trump tento příběh o nejmenovaném spojenci ze Severoatlantické aliance vyprávěl už dříve. Tentokrát však zašel ještě dál, když řekl, že by podporoval Rusko v jeho jednání. Trump tak podle AP zintenzivnil své útoky na zahraniční pomoc a vojenské aliance, jejichž hodnotu otevřeně zpochybňuje.


Bílý dům Trumpova slova okamžitě odsoudil. „Podporovat invazi našich nejbližších spojenců vražedným režimem je strašné a nepříčetné a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu a naši domácí ekonomiku,“ uvedl mluvčí Bílého domu Andrew Bates v prohlášení.

Pijavice americké armády

Americký exprezident podle AP často vykresluje spojence z NATO jako pijavice americké armády. Mnohé země však v posledních letech zvýšily své výdaje na obranu, přičemž členové Aliance začali do obrany investovat více především po invazi Ruska na Ukrajinu v roce 2022.


Trump si za to chtěl přitom v neděli připsat zásluhy, když řekl, že v důsledku jeho výhrůžek začaly do NATO proudit miliardy dolarů. Členové NATO však neplatí přímo Alianci, upozorňuje AP.


Podle článku 5 zakládající smlouvy NATO je útok na jednoho člena Aliance útokem na všechny a všichni členové NATO přijmou kroky potřebné k ochraně napadeného spojence. Tento článek byl zatím aktivován pouze jednou, a sice po teroristických útocích na Spojené státy v září 2001.

Trump
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse