Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
16. února 2024 v 17:31
Čas čtení 1:54

Svět reaguje na úmrtí Navalného. „Jeho smrt navždy zůstane symbolem,“ napsal Babiš

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Svět reaguje na úmrtí Navalného. „Jeho smrt navždy zůstane symbolem,“ napsal Babiš
Zdroj: TASR/AP/Babuskinsky District Court Press Service

Svět v pátek obletěla zpráva o smrti ruského opozičníka Alexeje Navalného, který byl vězněn v trestanecké kolonii na Sibiři. Na smrt hlavního oponenta Vladimira Putina již reagovala řada českých i světových politiků.

„Případ Alexeje Navalného ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci,“ uvedl na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Prezident Petr Pavel uvedl, že Navalnyj „zaplatil za odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu tu nejvyšší cenu“. Připomněl také, že v ruských věznicích zůstává mnoho kritiků tamního režimu, jejichž boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný. 

Ke smrti Alexeje Navalného se na Facebooku vyjádřil také předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Podle jeho slov zůstane Navalného smrt navždy symbolem boje proti Putinovu režimu. 

„Byl otráven, mučen v gulagu a dnes zemřel. Stalinistické praktiky ovládají současné Rusko,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a podotkla, že i v Česku se stále najdou lidé, kteří k Putinovu režimu vzhlíží. 

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové začala Navalného likvidace dávno před jeho smrtí. „Smrt Alexeje Navalného je tragicky předvídatelným důsledkem toho, jak Putinovo Rusko zachází s těmi, kteří se staví proti zkorumpovanému režimu,“ uvedla hlava státu. 

Britský premiér Rishi Sunak označil smrt Alexeje Navalného za hroznou zprávu, ruského opozičníka označil za nejhorlivějšího zastánce ruské demokracie. „V myšlenkách jsem s jeho ženou a s lidmi v Rusku, pro které je to obrovská tragédie,“ uvedl

„V dnešním Rusku jsou svobodné duše posílány do gulagů a odsuzovány k smrti,“ uvedl na X francouzský prezident Emmanuel Macron. Dodal také, že myslí na Navalného rodinu, jeho blízké a ruský lid. 

Domů
Sdílet
Diskuse