Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. února 2024 14:00
Čas čtení 1:13

Nejen jídlo. Na čem Češi a Češky aktuálně nejvíc šetří a v čem se naopak neomezují?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nejen jídlo. Na čem Češi a Češky aktuálně nejvíc šetří a v čem se naopak neomezují?
Zdroj: Freepik/@ gpointstudio/volně k užití

I přesto, že dopady inflace na sobě pociťuje 85 procent z nich, téměř dvě pětiny lidí věří, že budou v tomto roce s financemi vycházet lépe než v roce předchozím.

Obavy z cen energií na začátku roku klesly, ale stále jsou jedním z hlavních strašáků. Dopady vládního úsporného balíčku na sobě pociťuje 44 procent lidí. I v tomto roce Češi a Češky dále šetří na potravinách, energiích a omezují návštěvy restaurací. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE, který proběhl na přelomu letošního ledna a února.

Jídlo, energie, restaurace

„V loňském roce čelily české domácnosti negativním dopadům vysoké inflace a obavám z vývoje cen energií. Zároveň klesl HDP a nedařilo se průmyslu. Prognózy na rok 2024 však předpovídají růst české ekonomiky o více než jedno procento. Optimističtí můžeme být též ve vidině růstu spotřeby domácností, a to díky klesající inflaci, která by letos měla dosáhnout 2,6 procenta. Také ceny energií se konečně stabilizovaly a pozitivně zapůsobí také klesající úrokové sazby. Díky souběhu těchto vlivů by se spotřebitelům mělo v novém roce finančně ulevit,“ uvedl k průzkumu Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE.

Ačkoli obavy Čechů a Češek z inflace klesají (v polovině předchozího roku bylo kvůli inflaci nervózních 46,3 procenta lidí, nyní se jedná o jednu třetinu), v určitých oblastech stále šetří. Proti dopadům inflace se lidé stále nejvíce brání šetřením na potravinách, výdaje na ně omezuje více než 57 procent z nich. 

23. února 2024 8:30 Čas čtení 0:59 Matějská pouť se blíží. Kolik stojí lístky a kde je seženeš bez front? Matějská pouť se blíží. Kolik stojí lístky a kde je seženeš bez front?

Strašákem nadále zůstávají ceny energií. Snížit spotřebu energií nebo vody kvůli ušetření se pokoušejí téměř dvě třetiny lidí. Číslo je vysoké, oproti prosinci loňského roku jde však o pokles o téměř sedm procent. Naopak stoupl podíl Čechů a Češek, kteří omezují návštěvy restaurací. Do restaurací nyní chodí méně 53,7 procenta dotázaných.

Naopak nejméně obyvatelstvo Česka šetří na volnočasových aktivitách pro děti, konkrétně jde o 8,7 procenta. Ani cesty autem lidé neodkládají, kvůli dopadům inflace jezdí autem méně 17,8 procenta dotazovaných. Omezování a rušení předplatného (například streamovacích služeb) se pak týká více než pětiny lidí (22,5 procenta). Kompletní výsledky najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse