Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
1. března 2024 16:30
Čas čtení 1:08

Barrandovské terasy: Investor obešel zákon. Místo hotelu a restaurace jsou zde soukromé bytové domy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Barrandovské terasy: Investor obešel zákon. Místo hotelu a restaurace jsou zde soukromé bytové domy
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití

Investor, který měl z Barrandovských teras udělat hotel s kongresovým centrem, jednacími salonky a historickou restaurací, obešel zákon a z kulturní památky udělal soukromé bytové domy.

Spolek pro ochranu Barrandova upozornil na změny v projektu, díky kterému měla na Barrandovských terasách vyrůst restaurace a kongresové centrum. Památkáři a stavební úřad povolili stavbu v roce 2011. „Hotel vyroste z obou stran stávající budovy proto, že by si restaurace sama na sebe nevydělala,“ tvrdil tehdy investor, jehož plány měly jedno z nejvýznamnějších míst nad Vltavou oživit a zachránit.

29. února 2024 16:31 Čas čtení 0:26 Známý obchodní řetězec zavírá desítky poboček. V Česku jich má tři sta Známý obchodní řetězec zavírá desítky poboček. V Česku jich má tři sta

Investor místo toho však obešel zákon a nyní zde místo slibovaného zařízení stojí dva zkolaudované soukromé bytové domy, třetí je před dokončením se zrušenou restaurací a u čtvrtého nyní investor žádá o povolení.

Objekt kopírující hranu národní přírodní památky Barrandovské skály je v katastru nemovitostí rozdělen na 17 jednotek, v prohlášení vlastníka doslova uvedených jako byty. Realitní kancelář koncem prosince zahájila inzercí jejich prodej. Zájemce o koupi se však dozví, že zatím může koupit jen podíl v bytovém družstvu s písemným závazkem družstva, že po uplynutí dvou let převede byt do osobního vlastnictví družstevníka.

Mimo to v areálu ani nebude veřejná vybavenost. Nejbližší je na sídlišti, které je od objektu vzdálené nejméně šest zastávek autobusem. Ani tramvajová trať vedoucí kolem teras nemá v okolí zastávku. 151 zkolaudovaných parkovacích míst je určeno pro uživatele, kteří budou za veškerou vybaveností dojíždět auty.

„Domníváme se, že by vedení radnice MČ Praha 5 nebo Magistrátu hl. m. Prahy (jehož vyhlášky o památkové zóně a o územním plánu jsou porušeny) mělo dát podnět k přezkumu zákonnosti změny stavebního povolení a následné kolaudace apartmánových domů a rozhodnutí katastru o vkladu prohlášení vlastníka s rozdělením nebytového domu na byty,“ uvedl Spolek pro ochranu Barrandova na webu.

1. března 2024 10:35 Čas čtení 1:08 Ministerstvo práce dokončilo zákon k reformě penzí, upraví věk či náročné profese Ministerstvo práce dokončilo zákon k reformě penzí, upraví věk či náročné profese

„Tato kauza není o selhání jednotlivce. Národní kulturní památka Barrandovské terasy kdysi spolu s Hradčany a Vyšehradem tvořily tři největší dominanty pražského vltavského údolí,“ dodal spolek.

Domů
Sdílet
Diskuse