Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. března 2024 15:27
Čas čtení 1:05

Turecko chce hostit rusko-ukrajinské mírové rozhovory, řekl Erdogan po setkání se Zelenským

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turecko chce hostit rusko-ukrajinské mírové rozhovory, řekl Erdogan po setkání se Zelenským
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Erdogan má s Kremlem již řadu let dobré vztahy.

Turecko je připraveno hostit mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to řekl v pátek na tiskové konferenci po setkání s nejvyšším ukrajinským představitelem Volodymyrem Zelenským v Istanbulu.

„Jsme připraveni uspořádat mírový summit i za účasti Ruska,“ citovala Erdogana na jeho internetových stránkách turecká zpravodajská televize A News. Erdogan podle svých slov zdůraznil podporu územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny, kterou označil za strategického partnera Turecka.

„Regionální a globální důsledky války (na Ukrajině) se zhoršují. Navzdory diplomatickým krokům, jako byly námi organizované rozhovory v Istanbulu v březnu 2022, které mohly nastolit cestu k míru, nedošlo k žádnému pokroku,“ řekl Erdogan. „Zůstáváme solidární s Ukrajinou, ale zároveň budeme pokračovat v úsilí o ukončení války a dosažení spravedlivého míru na základě jednání,“ uvedl turecký prezident.

Pochválil černomořskou obilnou iniciativu

Ocenil černomořskou obilnou iniciativu, kterou předloni zprostředkovalo Turecko ve spolupráci s OSN. Tato dohoda pak na rok umožnila vývoz ukrajinského obilí do světa přes Černé moře. Podle Erdogana se tím zabránilo celosvětové potravinové krizi.
„Tato dohoda se zrodila v tomto sále. Jsme připraveni poskytnout podporu další dohodě,“ prohlásil Erdogan.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Dále informoval, že se Zelenským jednal o bezpečnosti přístavů a plavby v Černém moři, výměně vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem a potravinové bezpečnosti. Podle jeho slov měli na tyto otázky stejný názor. „Nejsme bez naděje... Věříme, že existují možnosti, které může zprostředkovat postoj Turecka,“ zdůraznil nejvyšší turecký představitel.

Podle agentury Anadolu také oznámil, že Turecko je připraveno poskytnout významnou částku na obnovu Ukrajiny po skončení války. Ocenil, že bilaterální obchod s Ukrajinou zůstal stabilní i během války. „Blížící se vstup dohody o volném obchodu (s Ukrajinou) v platnost nepochybně dodá našim vztahům nový impuls,“ dodal Erdogan.

Domů
Sdílet
Diskuse