Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek
19. března 2024 9:46
Čas čtení 1:03

Je Trump na dně? Čas na složení 464milionové kauce se krátí, bývalý prezident prý nemá peníze

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Je Trump na dně? Čas na složení 464milionové kauce se krátí, bývalý prezident prý nemá peníze
Zdroj: TASR/AP/John Raoux

Trump není schopen složit kauci ve výši 464 milionů dolarů v případu občanskoprávního podvodu. Soudu to v pondělí sdělili jeho právníci.

Čas na složení kauce se přitom bývalému prezidentovi Spojených států amerických krátí. Lhůta pro odvolání vyprší příští týden. 

17. března 2024 19:48 Čas čtení 1:02 Vítězem prezidentských „voleb“ v Rusku je Putin Vítězem prezidentských „voleb“ v Rusku je Putin

Trumpovi právníci uvedli, že oslovili okolo 30 subjektů, žádný z nich (včetně těch největších společností) však peníze na kauci poskytnout nechtěl. Důvodem byl povětšinou fakt, že částka vysoko převyšuje limity nastavené pro podobné účely. V ostatních případech se podle Trumpových právníků potenciální upisovatelé snažili získat hotovost na krytí dluhopisů, nikoli nemovitosti. Tu však bývalý prezident nemá.

V příspěvku na své sociální síti Truth Social Trump napsal, že výše dluhopisů je „neústavní, neamerická, bezprecedentní a prakticky nemožná pro jakoukoli společnost, včetně tak úspěšné, jako je ta moje. Dluhopisové společnosti o takovém dluhopisu v takové výši nikdy předtím neslyšely ani nemají možnost takový dluhopis složit, i kdyby chtěly“.

Minulý měsíc newyorský soudce Arthur Engoron nařídil Trumpovi zaplatit 355 milionů dolarů za „neoprávněně získané zisky“ v občanskoprávním řízení o podvodu, které zahájila newyorská generální prokurátorka Letitia James. Engoron ve svém 93stránkovém rozhodnutí napsal, že Trump a jeho spoluobžalovaní – včetně jeho dospělých synů – jsou odpovědni za podvod, spiknutí a vydávání nepravdivých finančních výkazů a falešných obchodních záznamů, přičemž zjistil, že obžalovaní podvodně nafoukli hodnotu Trumpova majetku, aby získali výhodnější sazby úvěrů a pojištění.

Částka, kterou Trump dlužil, přesáhla 450 milionů dolarů včetně úroků. Aby se však v případu mohl odvolat, musí právě nejprve složit výše zmíněnou kauci. Jenom minulý týden přitom republikánská naděje na zisk Bílého domu v letošních prezidentských volbách složila odvolávací kauci 91 milionů dolarů v jiném soudním případu, pro změnu týkajícím se pomluvy novinářky E. Jean Carroll, kterou Trump sexuálně napadl a následně o tom roky lhal.

Domů
Sdílet
Diskuse