Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
5. dubna 2024 6:55
Čas čtení 1:23

V Praze se letos bude stavět. Tohle jsou ty nejdůležitější projekty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze se letos bude stavět. Tohle jsou ty nejdůležitější projekty
Zdroj: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy/propagační materiál

Hlavní město letos čeká zahájení několika stavebních projektů celkem za více než 50 miliard korun. Vyrostou nové veřejné budovy i objekty dopravní infrastruktury.

„Letošní rok je nebývale významný z hlediska veřejné výstavby. Zahájeny budou stavební práce na několika zásadních projektech, díky kterým Pražané pocítí změnu. Energii z papíru letos přeneseme do města,“ uvádí náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

3. dubna 2024 14:00 Čas čtení 0:58 Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy

Koukni na výběr projektů:

Václavské náměstí

Revitalizace oblasti byla v plánu od roku 2005. Záměr se později doplnil o tramvajovou trať. Na náměstí přibydou nová stromořadí a rozšíří se prostor pro pěší a cyklistickou dopravu. Změny by měly být dokončeny v roce 2026.

  • Investor: Dopravní podnik hl. m. Prahy
  • Investiční náklady – horní část: 1,2 mld. Kč
Václavské náměstí.
Václavské náměstí. Zdroj: PressKit

Náměstí Jiřího z Poděbrad

Kompletní revitalizace náměstí, která započala již v lednu, přinese nová stromořadí a zeleň, dále také systém hospodaření s dešťovou vodou, rozšíření předprostoru kostela a úpravy pěších vazeb. Dokončení je plánováno na rok 2027.

  • Investor: Hlavní město Praha
  • Investiční náklady: 478 mil. Kč včetně DPH
Náměstí Jiřího z Poděbrad.
Náměstí Jiřího z Poděbrad. Zdroj: PressKit

Masarykovo nádraží

Dostavba nádraží přinese kromě rekonstrukce, rozšíření a nutné modernizace nástupišť i jeho lepší propojení s městem. Nad prostorem kolejiště a nástupišť vznikne platforma, která rozšíří prostupnost lokality. Výstavba probíhá od února, dokončena by měla být v roce 2027.

  • Investor: Správa železnic
  • Investiční náklady: 3,4 mld. Kč
Masarykovo nádraží.
Masarykovo nádraží. Zdroj: PressKit

Terminál Smíchov

Promění se také smíchovské nádraží, a to v moderní dopravní terminál městské, příměstské i regionální dopravy. Správa železnic zahájila první etapu rekonstrukce již v únoru 2023 a v příštím roce započne i návazná městská výstavba. Hotovo bude v roce 2030.

  • Investor: Hlavní město Praha, Správa železnic
  • Investiční náklady: Praha: 8 mld. Kč, Správa železnic: 4,9 mld. Kč
Smíchovské nádraží.
Smíchovské nádraží. Zdroj: PressKit

Metro D

Nová, 10,6 kilometru dlouhá trasa spojí celkem deset stanic. Během nyní probíhající první etapy se staví úsek Pankrác–Olbrachtova. Dokončení první etapy je naplánováno na podzim 2029.

  • Investiční náklady: 14 mld. Kč
  • Investor: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Náměstí Bratří Synků, metro D.
Náměstí Bratří Synků, metro D. Zdroj: Se souhlasem Dopravního podniku hlavního města Prahy

Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA)

Významným projektem bude záchrana nedostavěného torza radnice Prahy 8 a jeho proměna na centrum evropského kosmického výzkumu. Přinese nová pracovní místa i zájem mezinárodních technologických společností. Práce začnou na přelomu léta a podzimu a dokončení je naplánováno na příští rok.

  • Investor: Hlavní město Praha
  • Investiční náklady: cca 2,5 mld. Kč
UESPA.
UESPA. Zdroj: PressKit
Domů
Sdílet
Diskuse