Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
5. dubna 2024 13:41
Čas čtení 0:23

Léto přinese extrémní vlny veder. Jev El Niňo vystřídá La Niňa

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Léto přinese extrémní vlny veder. Jev El Niňo vystřídá La Niňa
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Letošní léto budou v Evropě i Severní Americe sužovat vlny extrémních veder. Meteorologický jev El Niňo přejde v jev La Niňa, jak v sezónní předpovědi uvedl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Pro střední Evropu je dobrou zprávou, že i při nadprůměrných teplotách budou v nadcházejících měsících alespoň průměrné srážky, což by mohlo zabránit rozvoji závažného plošného sucha.

5. dubna 2024 9:51 Čas čtení 0:57 Botswana hrozí, že pošle 20 tisíc slonů do Německa. „To není vtip,“ prohlásil prezident africké země Botswana hrozí, že pošle 20 tisíc slonů do Německa. „To není vtip,“ prohlásil prezident africké země

Klimatické vyhlídky ukazují, že nás letos, stejně jako loni, čekají vlny extrémních veder. „Bude to druhý po sobě jdoucí rok, během něhož se budou lámat teplotní rekordy,“ řekl klimatický expert z Met Office Nick Dunstone.

Pravděpodobnost nadprůměrně vysokých teplot pro měsíce červen a červenec se pro jih Evropy odhaduje na 70 procent. V oblasti se nejspíše bude vytvářet zásoba silně prohřátého vzduchu, který se bude příležitostně rozlévat i do střední Evropy.  

Domů
Sdílet
Diskuse