Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
5. dubna 2024 9:51
Čas čtení 0:57

Botswana hrozí, že pošle 20 tisíc slonů do Německa. „To není vtip,“ prohlásil prezident africké země

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Botswana pohrozila německému ministerstvu životního prostředí.

Botswanský prezident Mokgweetsi Masisi v úterý pohrozil, že pošle 20 tisíc slonů do Německa. Reagoval tak na návrh německého ministerstva životního prostředí zpřísnit dovoz loveckých trofejí v rámci boje proti pytláctví.

5. dubna 2024 6:55 Čas čtení 1:23 V Praze se letos bude stavět. Tohle jsou ty nejdůležitější projekty V Praze se letos bude stavět. Tohle jsou ty nejdůležitější projekty

Němci by měli žít se zvířaty, jak se nám snaží namluvit, řekl Masisi v rozhovoru pro německý deník Bild. „To není vtip,“ dodal.

„Rádi bychom Německu takový dar nabídli,“ řekl prezident a dodal, že by nebral „ne“ jako odpověď. Jak uvedl, snahy o ochranu přírody vedly k prudkému nárůstu počtu slonů v zemi a lov považuje za důležitý prostředek k udržení jejich populace pod kontrolou.

slony
Zdroj: Unsplash/David Heiling

V současné době žije v Botswaně přibližně 130 tisíc slonů. V rámci řešení tohoto problému darovala tato jihoafrická země osm tisíc slonů Angole a dalších 500 jich nabídla Mosambiku. Podle Masisiho způsobují stáda slonů v zemi škody na majetku, požírají úrodu a ohrožují místní obyvatele.

V Botswaně je povolen lov slonů pro trofejní účely

Botswana zakázala trofejní lov slonů v roce 2014, ale po tlaku místních komunit zákaz v roce 2019 zrušila. V současné době tamní úřady vydávají roční kvóty na lov slonů. Podle zprávy organizace na ochranu práv zvířat Humane Society International z roku 2021 je Německo největším dovozcem slonů a loveckých trofejí mezi zeměmi EU.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

Mluvčí německého ministerstva životního prostředí uvedla, že Botswana Berlín na návrh zpřísnit dovoz loveckých trofejí neupozornila. „Vzhledem k alarmujícímu úbytku biologické rozmanitosti je naší zvláštní povinností udělat vše pro to, aby byl dovoz loveckých trofejí udržitelný a legální,“ uvedla.

Domů
Sdílet
Diskuse