Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
13. dubna 2024 15:12
Čas čtení 0:28

V Česku napadá děti agresivní zápal plic. Jak vypadají symptomy?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku napadá děti agresivní zápal plic. Jak vypadají symptomy?
Zdroj: Pexels/volně k užití

Čím dál tím víc dětí v Česku trpí vážným průběhem zápalu plic. Mohou za to invazivní bakterie.

„U dětí dokumentujeme větší počet pneumokokových zápalů plic spojených s rozpadem plicní tkáně a s pohrudničním výpotkem,“ řekl pro Českou televizi Adam Fritscher, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc. Nemoc se projevuje horečkami a silným kašlem.

S rozpadem plicní tkáně mají děti potíže při vydechování. Když mají vodu na plicích, tak je pro ně těžké jak vydechování, tak i nadechování. Léčby obou nemocí se od sebe tolik neliší, používá se kyslíková terapie anebo operace.

Důvodem většího počtu nemocných jsou invazivní bakterie pneumokoka. Bakterie a viry se různě mění a adaptují, takže proti nim očkování již není tak účinné. To proti zápalu plic funguje proti 13 druhům pneumokoků, mezi lidmi se jich však vyskytuje více. Nové očkování jich už pokrývá 15.

Domů
Sdílet
Diskuse