Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
6. května 2024 9:56
Čas čtení 1:21

Policie ví, kdo mával v Plzni vlaječkou se svastikou, zatím nikoho neobvinila

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Policie ví, kdo mával v Plzni vlaječkou se svastikou, zatím nikoho neobvinila
Zdroj: Policie České republiky

Policie zjistila totožnost dvou českých občanů, kteří v neděli mávali na plzeňském Konvoji svobody vlaječkou se svastikou. Podezřívá je z přečinu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod občanů.

Policie reagovala na video, které se objevilo na síti X. Je na něm historický armádní nákladní vůz americké armády, z jehož kabiny někdo mává vlaječkou s hákovým křížem. 

5. května 2024 15:41 Čas čtení 0:34 Zemřela slavná česká herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let Zemřela slavná česká herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

„Máme už zjištěnou totožnost aktérů tohoto protiprávního jednání, v případu teď provádějí plzeňští kriminalisté úkony trestního řízení,“ uvedla pro ČTK policejní mluvčí Michaela Raindlová. Mávání vlaječkou se svastikou policie potvrdila. „Nikdo ale zatím nebyl obviněn, takže se tím pořád zabýváme,“ dodala mluvčí.

Při prověřování videa policisté spolupracovali s organizátory konvoje i s magistrátem. Konvoj je tradičně největším diváckým tahákem oslav osvobození Plzně od nacistů americkou armádou v květnu 1945.

O tom, že jeden z účastníků konvoje mával vlaječkou s nacistickým hákovým křížem, už bylo informováno vedení města jako hlavní organizátor oslav osvobození Plzně Američany. „Takovéto chování je zcela nepřijatelné a je namístě je rázně odsoudit. Případ už šetří policie. Věřím, že pachatelé budou potrestáni podle platné legislativy,“ uvedl plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle jeho informací nešlo o členy tradičních vojenských klubů, ale o individuálního účastníka konvoje.

„Jsou to jeepaři, s námi nemají nic společného. Už to šetří policie, ví o tom, už jsem s nimi mluvil,“ řekl velitel Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl, jeden z hlavních organizátorů konvoje. Klub měl v konvoji nejvíc členů i techniky.

5. května 2024 11:05 Čas čtení 0:55 Předpověď počasí na příští týden: Mrazům je konec, pořádně ale zaprší. Kolik bude stupňů? Předpověď počasí na příští týden: Mrazům je konec, pořádně ale zaprší. Kolik bude stupňů?

Plzní projel Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly. Dvacet džípů vezlo potomky amerických a belgických veteránů, kteří v květnu 1945 město osvobodili. Po téměř pětikilometrové trase stály po obou stranách silnic, v oknech i na domech tisíce lidí, někteří s americkými a českými vlajkami a šeříky.

Konvoj dojel přes hlavní Klatovskou třídu a Rooseveltovu ulici na rozlehlé náměstí Republiky, které bylo zcela zaplněné. Lidé si mohli část vozů prohlédnout a popovídat si s příbuznými veteránů. Třetím dnem tak pokračují v Plzni čtyřdenní Slavnosti svobody, na něž každoročně míří desítky tisíc lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse