Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
9. května 2024 12:31
Čas čtení 2:02

„Ty ho máš malého!“ „Ne, ty!“ Havlíček s Novotným našli nové politické dno (Komentář)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Hádka českých politiků se tentokrát smrskla doslova na porovnání velikosti... no, však víte.

Zatímco svět řeší „beef“ mezi rapery Drakem a Kendrickem Lamarem, v Česku se teď něčeho podobného chopili dva vrcholní politici. Nebo spíš jeden a půl. Pavel Novotný, starosta Řeporyjí za ODS, a Karel Havlíček (ANO) do sebe v posledních dnech na sociálních sítích šijí ostrými, zatímco politická úroveň obou, ale i obecně v Česku rapidně klesá.

9. května 2024 8:01 Čas čtení 0:47 VIDEO: Takhle fanoušci Davida Pastrňáka neznají! Místo gólu sundal rukavice a začal se rvát VIDEO: Takhle fanoušci Davida Pastrňáka neznají! Místo gólu sundal rukavice a začal se rvát

Pavel Novotný je zvířátko – tupá hlava, velké břicho, malý pinďour. Takto se místopředseda hnutí ANO Havlíček na Instagramu vyjádřil o Novotném a zkritizoval i další politiky jako Petra Fialu, kteří mu podle něj umožňují prezentovat se v médiích.

Havlíčkovi mimo jiné vadila mnohá kontroverzní vyjádření Novotného na Twitteru z posledních dnů, kdy například napsal, že dcera Felixe Slováčka zemře. Za to mimochodem Novotný sklidil oprávněnou kritiku z vícero stran. O pár dní se alespoň omluvil. 

Pro CNN Prima News nicméně Havlíčkovi vzkázal následující: „Když chlap mluví o malém pinďourovi, tak to vždycky zavání buzerantstvím nebo buranstvím. Připadá mi zoufalé, že si na mně honí fame. On jediné, co zatím dokázal, bylo řiťolezectví. V tom je výborný.“ Možná ještě mnohem horší byl však jeho následující příspěvek na Twitteru.

Asi netřeba dodávat, že podobné vzkazy se nepřísluší žádnému slušně vychovanému člověku, natož veřejně vystupujícím osobám, obzvlášť politikům ve vysokých funkcích. Jak Pavel Novotný, tak Karel Havlíček svými vyjádřeními snižují především sami sebe. Problém je, že když k takovým slaboduchým slovním přestřelkám dochází ve veřejném prostoru od lidí, kteří by naopak měli jít příkladem, nemůžeme se divit, že většina internetových debat vypadá tak, jak vypadá.

16. září 2020 16:18 Čas čtení 1:04 Dear starosta of Řeporyje. Aktivista z Hongkongu dohnal Pavla Novotného k slzám Dear starosta of Řeporyje. Aktivista z Hongkongu dohnal Pavla Novotného k slzám

Není to samozřejmě poprvé, politická úroveň v Česku klesá dlouhodobě vlivem nejen populistů, ale často i těch, od kterých lidé přece jen mají poněkud vyšší očekávání. Viz nedávná válečná antikampaň ODS proti Andreji Babišovi. Kam pak podobné buranské projevy, které předvedla dvojice Novotný–Havlíček, mohou vést, se stačí podívat letmo za české hranice k našim sousedům na Slovensku, kde chaos střídá bizár, až je s podivem, jak to někteří lidé mohli dotáhnout v tamější politice tak vysoko.

Je to možná naivní, ale vlastně i tady bychom si dokázali představit, že může nějakou roli sehrát prezident Petr Pavel, který je v poslední době snad jediným vrcholným představitelem našeho státu, který se zvládá chovat slušně a reprezentativně za každých okolností. Ne snad, že by měl dělat mediátora mezi beefujícími pány na sociálních sítích, ale klidně pouhý veřejný projev a apelování na udržování a zlepšování politické kultury v Česku by nyní všem celkem prospěl. Připomenutí, že spolu můžou lidé nesouhlasit, aniž by si nadávali nebo se snižovali k útokům pod pás. 

Snad něco takového do voleb v příštím roce ještě přijde a snad si z toho všechny povolané osobnosti české politiky něco vezmou, jinak se totiž obáváme, že bude na těch internetech v následujících měsících a letech ještě mnohem hůř.

Domů
Sdílet
Diskuse