Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. května 2024 v 8:45
Čas čtení 0:49

Maďarsko bude vyrábět elektromobily. Čínská automobilka začala v zemi stavět unikátní továrnu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Čínská automobilka BYD staví v Maďarsku továrnu na výrobu elektromobilů.

Čínská společnost BYD postaví svou první evropskou továrnu na výrobu elektromobilů v Maďarsku. Prohlásil to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Ve městě Segedín na jihu země již realizují stavební práce a první auta opustí výrobní linky příští rok.

Pro Maďarsko je klíčové, aby byl v zemi automobilový průmysl zastoupen ve všech podobách od výroby přes výzkum až po služby, pokračoval Szijjártó. Maďarsko proto podle něj nyní se společností BYD jedná o dalším rozšíření spolupráce. BYD již v Maďarsku provozuje závod na výrobu autobusů.

Společnost BYD oznámila plán výstavby závodu v Maďarsku loni v prosinci. Tři měsíce předtím Evropská komise zahájila vyšetřování poskytování státních dotací pro čínské výrobce elektromobilů. Umístění závodu v Maďarsku by tak mohlo společnosti umožnit vyhnout se případným dovozním clům. 

Automobilku chtělo v zemi několik států

Automobilka se pro Maďarsko rozhodla poté, co zhruba rok dostávala nabídky ze strany několika evropských států včetně Německa a Francie. Závod má vyrábět elektrická vozidla a plug-in hybridy pro evropský trh.

10. června 2023 v 14:00 Čas čtení 1:08 Volkswagen ID. Buzz přichází v prodloužené verzi. Má hned sedm míst, větší baterii a vyšší výkon Volkswagen ID. Buzz přichází v prodloužené verzi. Má hned sedm míst, větší baterii a vyšší výkon

Za zájmem čínské firmy o expanzi v Evropě je i fakt, že na evropském trhu si může za svá vozidla účtovat vyšší ceny. Například cena jejího modelu Dolphin začíná v Německu na úrovni 35 990 eur (900 tisíc korun), což je více než dvojnásobek požadované ceny v Číně.

elektromobil
Zdroj: Unsplash/Chuttersnap
Domů
Sdílet
Diskuse