Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
14. května 2024 v 6:52
Čas čtení 0:51

Češky se v žebříčku ženského zdraví umístily vysoko. Celosvětově situace stagnuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češky se v žebříčku ženského zdraví umístily vysoko. Celosvětově situace stagnuje
Zdroj: Pexels / Thirdman

The Hologic Global Women’s Health Index má za úkol vyplnit kritickou mezeru v tom, co svět ví o zdraví, bezpečnosti a dobrých životních podmínkách žen.

Index je jedním z největších, nejrozsáhlejších a nejkomplexnějších měřítek postavení žen na světě. Umožňuje tak sledovat klíčové trendy v oblasti zdraví žen v průběhu času. Zároveň díky širokému globálnímu pokrytí dodává data z míst, kde jsou národní statistiky a údaje členěné podle pohlaví omezené nebo nedostupné.

13. května 2024 v 10:40 Čas čtení 1:00 Důchod ve výši 25 tisíc má v Česku téměř 13 procent lidí. Jak na něj dosáhnout? Důchod ve výši 25 tisíc má v Česku téměř 13 procent lidí. Jak na něj dosáhnout?

Soustředí se na pět základních faktorů: preventivní péči, stanoviska k bezpečnosti a ochraně zdraví, emoční zdraví, základní potřeby a zdraví jednotlivých osob. Data získává pomocí anket, jednotlivým odpovědím poté přiřadí číselné hodnoty a vypočítá celkové skóre pro danou zemi. Seznam anketních otázek je uveden v oficiální zprávě zde.

Podle dokumentu ženské zdraví celosvětově dosahuje stejných výsledků jako před pandemií. Ze 100 možných bodů se svět pohybuje na hranici 54. Nejlépe je na tom Taiwan, v indexu dosáhl na hodnotu 72. Za ním je poté Kuvajt se 68 a Rakousko se 67 body. Česko se také drží poměrně vysoko. V žebříčku zaujímá desáté místo, se skóre 64 se vyrovná například Dánsku či Finsku.

Top 10 zemí v oblasti duševního zdraví:

ZeměSkóre
Taiwan72
Kuvajt68
Rakousko67
Německo67
Švýcarsko66
Izrael66
Japonsko65
Dánsko64
Polsko64
Česko64

Ze 142 měřených zemí si nejhůře vede Afghánistán s hodnotou 26, hned před ním je Republika Sierra Leone (skóre 34), Konžská republika (hodnota 35) a Konžská demokratická republika (36).

Domů
Sdílet
Diskuse