Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
17. května 2024 v 6:50
Čas čtení 1:04

Mezinárodní den proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii. Proč je třeba jej připomínat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mezinárodní den proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii. Proč je třeba jej připomínat?
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití

Každoročně je 17. květen dnem podpory osob LGBT+ komunity.

Přesně před 34 lety došlo k vyškrtnutí homosexuality z Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace. Od té doby si tento den připomínáme v rámci boje za svobodu a rovnoprávnost všech LGBT+ osob.

Podle nadace ADRA na světě stále žijí přes dvě miliardy lidí v zemích, kde je homosexualita nelegální. V 11 jurisdikcích je poté za vztahy stejnopohlavních párů udělován trest smrti. Nemusíme však chodit ani za hranice, podle průzkumu z roku 2022 až 44 procent LGBT+ osob kvůli obavám z obtěžování, napadení a vyhrožování skrývá svou orientaci ve veřejném prostoru, 42 procent v hromadné dopravě, a 28 procent dokonce i doma před vlastní rodinou.

Den je podporován i Evropskou unií. Jeden z vysokých představitelů v prohlášení vydaném 16. května upozornil, že právní předpisy, které kriminalizují konsensuální aktivity mezi osobami stejného pohlaví, Unie odsuzuje. Porušují podle něj mezinárodní právo.

16. května 2024 v 15:30 Čas čtení 1:45 Zvýšení koncesionářských poplatků. Koho se týká a kolik si připlatíme? Zvýšení koncesionářských poplatků. Koho se týká a kolik si připlatíme?

„Vyzýváme vlády na celém světě, aby zrušily diskriminační právní předpisy, přijaly opatření k potírání a odstranění trestných činů z nenávisti a nenávistných verbálních projevů, předcházely všem formám násilí vůči LGBTI osobám a řešily strukturální a institucionální překážky a předsudky, které stále omezují účast LGBTI osob na rozhodovacích a politických procesech,“ uvedl.

Organizace Jsme fér k příležitosti připravila i speciální akci. Na mnoha místech v ČR budou k dostání speciální duhové stužky. Jejich koupí lze přispět na činnost spolku Prague Pride, nošením zase podpořit LGBT+ komunitu v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse