Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
4. června 2024 v 14:20
Čas čtení 1:04

Záplavy v Německu už si vyžádaly první oběti. Výstraha platí taky pro Česko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Záplavy v Německu už si vyžádaly první oběti. Výstraha platí taky pro Česko
Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst

Hladina Dunaje v některých oblastech v Bavorsku stále prudce stoupá. V Pasově se dopoledne dostala na úroveň 9,7 metru. Kvůli záplavám dosud zemřeli čtyři lidé.

Situace na jihu Německa zůstává kritická i přesto, že meteorologové zrušili varování před nepříznivým počasím. Historické centrum Pasova je uzavřeno pro automobilovou dopravu. Odborníci ale neočekávají, že by hladina řeky překonala výšku z roku 2013, kdy oblast postihly katastrofální povodně. Tehdy dosáhla 12,89 metru a poté začala pozvolna klesat.

3. června 2024 v 17:51 Čas čtení 1:59 Jak se chránit před bleskem a jak zasaženému poskytnout první pomoc? Jak se chránit před bleskem a jak zasaženému poskytnout první pomoc?

I v Řeznu je situace kritická. V noci na úterý záchranáři evakuovali historické centrum, v němž žije kolem 200 lidí. Kromě zvyšující se hladiny se také potýkají s turisty, kteří jdou sledovat stoupající hladinu a komplikují tak práci záchranných složek.

„Je tu hodně turistů, ale teď jsou v pohybu i místní. Prosím, nechoďte se podívat, jak to vypadá,“ vyzývá obyvatele starostka Řezna Gertrud Maltzová-Schwarzfischerová prostřednictvím bavorského rozhlasu.

V Horním Bavorsku se kvůli silným dešťům dokonce zřítila část hradu Falkenstein. Z podhradí bylo evakuováno přes pět desítek lidí. Zvedla se také hladina Rýna, hlavní tepny říční dopravy. Na horní a střední části toku se plavba musela zastavit a plavidla teď vyčkávají, než hladina poklesne.

Také v Česku kvůli počasí stále panuje komplikovaná situace. V Ústeckém kraji kvůli podmáčené trati v pondělí nejezdily vlaky, provoz byl zastaven i na Plzeňsku, v Jihomoravském kraji voda zaplavila sklepy. Hasiči zasahovali u stovek událostí. Meteorologové rozšířili výstrahu před stoupajícími hladinami řek pro Prahu a část Plzeňského a Středočeského kraje.

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

„Srážky v zasažené oblasti již slábnou, ale hladiny vodních toků mohou ještě mírně stoupat,“ uvedli meteorologové v reakci na zvednuté hladiny řek v části středních Čech, na Moravě a ve Slezsku.

Domů
Sdílet
Diskuse