Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
4. června 2024 v 14:20
Čas čtení 1:04

Záplavy v Německu už si vyžádaly první oběti. Výstraha platí taky pro Česko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Záplavy v Německu už si vyžádaly první oběti. Výstraha platí taky pro Česko
Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst

Hladina Dunaje v některých oblastech v Bavorsku stále prudce stoupá. V Pasově se dopoledne dostala na úroveň 9,7 metru. Kvůli záplavám dosud zemřeli čtyři lidé.

Situace na jihu Německa zůstává kritická i přesto, že meteorologové zrušili varování před nepříznivým počasím. Historické centrum Pasova je uzavřeno pro automobilovou dopravu. Odborníci ale neočekávají, že by hladina řeky překonala výšku z roku 2013, kdy oblast postihly katastrofální povodně. Tehdy dosáhla 12,89 metru a poté začala pozvolna klesat.

3. června 2024 v 17:51 Čas čtení 1:59 Jak se chránit před bleskem a jak zasaženému poskytnout první pomoc? Jak se chránit před bleskem a jak zasaženému poskytnout první pomoc?

I v Řeznu je situace kritická. V noci na úterý záchranáři evakuovali historické centrum, v němž žije kolem 200 lidí. Kromě zvyšující se hladiny se také potýkají s turisty, kteří jdou sledovat stoupající hladinu a komplikují tak práci záchranných složek.

„Je tu hodně turistů, ale teď jsou v pohybu i místní. Prosím, nechoďte se podívat, jak to vypadá,“ vyzývá obyvatele starostka Řezna Gertrud Maltzová-Schwarzfischerová prostřednictvím bavorského rozhlasu.

V Horním Bavorsku se kvůli silným dešťům dokonce zřítila část hradu Falkenstein. Z podhradí bylo evakuováno přes pět desítek lidí. Zvedla se také hladina Rýna, hlavní tepny říční dopravy. Na horní a střední části toku se plavba musela zastavit a plavidla teď vyčkávají, než hladina poklesne.

Také v Česku kvůli počasí stále panuje komplikovaná situace. V Ústeckém kraji kvůli podmáčené trati v pondělí nejezdily vlaky, provoz byl zastaven i na Plzeňsku, v Jihomoravském kraji voda zaplavila sklepy. Hasiči zasahovali u stovek událostí. Meteorologové rozšířili výstrahu před stoupajícími hladinami řek pro Prahu a část Plzeňského a Středočeského kraje.

29. března 2024 v 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

„Srážky v zasažené oblasti již slábnou, ale hladiny vodních toků mohou ještě mírně stoupat,“ uvedli meteorologové v reakci na zvednuté hladiny řek v části středních Čech, na Moravě a ve Slezsku.

Domů
Sdílet
Diskuse