Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
5. června 2024 v 14:14
Čas čtení 0:40

Jak snížit pití alkoholu v Česku? Ve hře je omezení prodeje i vyšší cena

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak snížit pití alkoholu v Česku? Ve hře je omezení prodeje i vyšší cena
Zdroj: Unsplash/Dylan de Jonge/volně k užití

Odborníci připravují návrh opatření ke snížení konzumace alkoholu. Došlo by tak k omezení prodeje i reklamy. Materiál chce národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil předložit na začátku podzimu.

„Mohli bychom na začátku podzimu přijít s konkrétní podobou návrhů. Musíme je dát do podoby věcného záměru zákona. Jak to bude trvat a jestli se dá něco stihnout v této sněmovně (do voleb), se pak ukáže,“ řekl Vobořil.

5. června 2024 v 9:57 Čas čtení 0:33 Jiří Strach žaluje kampaň Mikuláše Ferjenčíka. V kampani prý použil kulisy z Anděla Páně Jiří Strach žaluje kampaň Mikuláše Ferjenčíka. V kampani prý použil kulisy z Anděla Páně

Omezení by se kromě prodeje mohlo vztahovat i na reklamu, která by se například vysílala až po desáté hodině večer. Na etiketách se časem také mohou objevit štítky s varováním o škodlivosti. Vobořil zmínil, že by se mohla upravit také spotřební daň a cena.

 

„Budou to spíš dílčí změny. Buďme realisti. To, co není připraveno v pokročilé formě, nemá naději,“ uvedla poslankyně ODS Renáta Zajíčková, která téma omezení dostupnosti alkoholu označila za „výbušné“. Za úspěch považuje už to, že se podařilo debatu o škodlivosti alkoholu otevřít.

3. června 2024 v 11:00 Čas čtení 7:32 Šéf Oktagonu: Nic většího nezažijeme dalších 10 let, ale je šance, že bude i zápas Végh vs. Vémola 3. Chceme na Netflix Šéf Oktagonu: Nic většího nezažijeme dalších 10 let, ale je šance, že bude i zápas Végh vs. Vémola 3. Chceme na Netflix

Česko patří k zemím s největší spotřebou alkoholu, rizikově a škodlivě popíjí až 1,3 milionu lidí nad 15 let a každý obyvatel ČR vypil v roce 2022 v průměru 169,5 litru alkoholických nápojů. Ročně může alkohol až za sedm tisíc úmrtí, tedy za šest procent.

Domů
Sdílet
Diskuse