Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
9. června 2024 v 16:45
Čas čtení 1:39

V Česku zdraží vstupné na koupaliště. Podívej se, kolik si připlatíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku zdraží vstupné na koupaliště. Podívej se, kolik si připlatíš
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Vstupné na léto tento rok zdražila asi polovina venkovních bazénů a koupališť v Česku, ve srovnání s loňskem o 10 až 25 procent. ČTK to řekl předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Zatímco v minulých letech podle Košnara za zdražováním stály vyšší ceny energií, letos je důvodem zejména nárůst nákladů v souvislosti se změnami systému dohod o provedení práce. Z vyjádření prodejců pobytů vyplývá, že zájem Čechů trávit dovolenou v tuzemsku, který povzbudila pandemie nemoci covid-19, stále trvá. Tradičně nejvíce turistů navštíví jižní Čechy nebo jižní Moravu.

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Míra zdražení vstupného se podle Košnara odvíjí od velikosti bazénu – v těch větších bude navýšení citelnější, v menších bazénech a koupalištích na vesnicích ceny zůstanou stejné jako loni. Doplnil, že i kvůli administrativní zátěži, která se podle něj s dohodami o provedení práce pojí, někteří brigádníci přecházejí na hlavní pracovní poměr.

Kdy bazény otevřou? 

Výkyvy počasí tento rok podle Košnara posunuly začátek letní sezony. Obvykle bazény otevírají na přelomu května a června. Ale letos, jak podle Košnara ukazuje předpověď počasí, se budou návštěvníci koupat spíše od poloviny tohoto měsíce. Jsou ale výjimky – sezonu už zahájily některé bazény a koupaliště v Plzeňském, Ústeckém a Jihomoravském kraji, uvedl předseda asociace.

27. května 2024 v 9:30 Čas čtení 11:56 „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra

„Ve srovnání s rokem 2019 je zájem (Čechů o dovolenou v tuzemsku) vyšší o 161 procent, jen oproti loňskému roku se pak počet prodaných letních dovolených zvýšil o 19 procent,“ uvedl zastupující ředitel cestovatelského portálu Slevomat Matěj Dvorský. Lze podle něj pozorovat také větší poptávku po netradičním ubytování, jako je glamping, tedy luxusní kempování v přírodě, domky v korunách stromů nebo týpí.

„U pobytů v Česku naši zákazníci jezdí nejčastěji na dvě noci. Průměrná útrata za pobyt pro jednoho je aktuálně 3100 Kč, což je velmi podobné loňskému roku. V porovnání s předcovidovým obdobím je však výrazný nárůst – v roce 2019 byla průměrná útrata na osobu 2000 Kč,“ řekl marketingový ředitel portálu Travelking Štěpán Pospíšilík. V tuzemsku podle něj čeští turisté nejčastěji rezervují hotely u vody, s bazénem či wellness anebo v blízkosti hor.

4. června 2024 v 15:30 Čas čtení 4:22 Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón

Rostou i ceny pronájmu chalup

Kapacity se plní také pronajímatelům chat a chalup v Česku. Například na portálu Chata.cz podle vedoucího produkce a klientského centra Radima Zubalíka vedou Beskydy, Jeseníky nebo Šumava. „Meziročně nedošlo k navýšení cen za pronájem chat a chalup. V průběhu pandemie covidu-19 se ceny navyšovaly a další výrazné navýšení již klienti neakceptují,“ řekl Zubalík.

Portál Spa.cz pak letos pozoruje větší zájem o ubytování v Lednici na Břeclavsku či Jáchymově na Karlovarsku, naopak nejvíce klesla poptávka po Třeboni, Poděbradech a Teplicích. „U známého lázeňského trojúhelníku (Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně) vidíme mírný nárůst zájmu o pobyty, cca tři procenta. Obecně poměr wellness a lázeňských pobytů je jedna ku třem,“ uvedl ředitel marketingu Lukáš Václavek.

Domů
Sdílet
Diskuse