Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
16. června 2024 v 10:20
Čas čtení 0:33

Češi přestávají pít pivo. Vloni se ho vypilo nejméně za posledních více než 60 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi přestávají pít pivo. Vloni se ho vypilo nejméně za posledních více než 60 let
Zdroj: Freepik / volně k použití

Češi a Češky v loňském roce vypili v průměru 256 piv na osobu, a to včetně kojenců. Opět se tak stali světovými premianty, zároveň se však jedná o nejnižší číslo od roku 1963.

Jak řekl serveru Novinky.cz výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko, pokles spotřeby piva v Česku zřejmě souvisí se zhoršující se ekonomickou situací rodin. Dalším faktorem je také zvyšující se cena čepovaného piva, která lidi nutí zůstat doma a místo posezení v hospodě raději zvolit nákup piva z obchodu. 

13. května 2024 v 9:08 Čas čtení 1:19 Spotřeba piva v Česku klesá. Pomoci k záchraně může i hokejové mistrovství Spotřeba piva v Česku klesá. Pomoci k záchraně může i hokejové mistrovství
Pivo
Zdroj: TASR/AP/Kirsty Wigglesworth

„Podíl piva prodaného v hospodách a restauracích klesl na třicet procent, což je s výjimkou covidových let nejhorší hodnota v historii. Spotřebitelé se přiklánějí ke spotřebě piva v domácnostech, zahradách nebo garážích,“ říká Slunečko. Před patnácti lety přitom připadala na české restaurace více než polovina prodaného piva. 

Důvodem může být podle Slunečka i změna životního stylu mladých lidí, kteří oproti předchozím generacím pivo tolik nekonzumují. „Nefunguje to jako dřív, kdy potkávání probíhalo v hospodách. Nyní více využívají sociální sítě. Mají raději jiné druhy nápojů včetně těch energetických,“ doplnil. 

Domů
Sdílet
Diskuse