Češi a Češky v loňském roce vypili v průměru 256 piv na osobu, a to včetně kojenců. Opět se tak stali světovými premianty, zároveň se však jedná o nejnižší číslo od roku 1963.
Jak řekl serveru Novinky.cz výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko, pokles spotřeby piva v Česku zřejmě souvisí se zhoršující se ekonomickou situací rodin. Dalším faktorem je také zvyšující se cena čepovaného piva, která lidi nutí zůstat doma a místo posezení v hospodě raději zvolit nákup piva z obchodu.
![Pivo](https://refstatic.sk/article/d4942f0ea7ad46882ad9.jpg?is=1200x2000&s=aae3b94e05e98dc4f9b200dbe5e70cfdc827e127acd0ec78c34644df6ddfc1d0)
„Podíl piva prodaného v hospodách a restauracích klesl na třicet procent, což je s výjimkou covidových let nejhorší hodnota v historii. Spotřebitelé se přiklánějí ke spotřebě piva v domácnostech, zahradách nebo garážích,“ říká Slunečko. Před patnácti lety přitom připadala na české restaurace více než polovina prodaného piva.
Důvodem může být podle Slunečka i změna životního stylu mladých lidí, kteří oproti předchozím generacím pivo tolik nekonzumují. „Nefunguje to jako dřív, kdy potkávání probíhalo v hospodách. Nyní více využívají sociální sítě. Mají raději jiné druhy nápojů včetně těch energetických,“ doplnil.