Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
21. června 2024 v 17:36
Čas čtení 0:54

Arcibiskup Graubner označil změnu pohlaví za pandemii, církevní právník ji přirovnal ke stavebnímu povolení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Arcibiskup Graubner označil změnu pohlaví za pandemii, církevní právník ji přirovnal ke stavebnímu povolení
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Pražský arcibiskup a hlava české katolické církve Jan Graubner zkritizoval nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého již pro změnu pohlaví nebude potřeba operační zákrok.

Graubnerovo prohlášení, o kterém informoval server Novinky.cz, na svém webu zveřejnilo českobudějovické biskupství. Podle duchovního změna povede ke zvýšení zájmu o změnu pohlaví, aniž by k tomu lidé měli skutečný důvod. 

9. května 2024 v 16:00 Čas čtení 1:41 Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme

Arcibiskup uvedl, že rozhodnutí soudu je nutné respektovat, neznamená to však podle něj, že tyto kroky nejsou chybné a nemohou být předmětem odůvodněného nesouhlasu. Přestože podle svých slov potíže lidí s genderovou dysforií chápe, vyjádřil také obavu, že zejména mladí lidé se nechají strhnout a změnou pohlaví se pokusí vyřešit problémy spojené s dospíváním. 

„Nepopírám, že je tu problém, ale připadá mi to jako nezdravé procento. Zdá se, že tu vypukla pandemie, že ti, kteří jsou nedozrálí, nejistí a manipulovatelní, se mohou dostat do situace, která je poté bude navždy mrzet a nepůjde vrátit,“ uvedl Graubner.

Zároveň se nechal slyšet, že pro katolickou církev jsou problematické všechny přístupy, jejichž cílem je změna pohlaví. „Nelze tak učinit ani úředním aktem, ani bolestivým a znetvořujícím chirurgickým zákrokem, ani hormonální medikací,“ řekl.  

Církevní právník přirovnal změnu pohlaví ke stavebnímu povolení 

Zatímco odborníci rozhodnutí Ústavního soudu podporují, jiný názor vyjádřil pro Novinky církevní právník Jakub Kříž. „Veřejnost má ale právo se ptát, zda chceme docílit stavu, kdy bude snazší změnit si pohlaví než získat stavební povolení,“ uvedl Kříž, podle něhož zákonná změna povede ke zvýšení počtu žadatelů a spuštění laviny těch, kteří budou žádat o hormonální i chirurgickou léčbu. 

20. června 2024 v 11:15 Čas čtení 1:00 Na sociální síti se objevují tweety výsadkářů Kubiše a Švarce. Cringe, nebo geniální počin? Na sociální síti se objevují tweety výsadkářů Kubiše a Švarce. Cringe, nebo geniální počin?
Domů
Sdílet
Diskuse