Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
3. července 2024 v 11:41
Čas čtení 1:22

Trans*parent komentuje ministrova slova o „rodících mužích“. Politici a političky by měli naslouchat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Trans*parent komentuje ministrova slova o „rodících mužích“. Politici a političky by měli naslouchat
Zdroj: TASR/Martin Baumann

„Jedním z cílů je vyloučit možnost, aby muži mohli rodit děti,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) k chystanému návrhu novely, kterou zpracovává jeho resort.

Kastraci jako povinnou podmínku úřední změny pohlaví označil Ústavní soud letos v květnu za protiústavní. Česko se tedy připravuje na přijetí nových podmínek. Novela zákona má být platná od července příštího roku. Do konce května je tedy potřeba ji odeslat k připomínkám.

3. července 2024 v 11:00 Čas čtení 4:26 Pizzerie, kvůli kterým se vyplatí přijet do Brna. Čeká tě Itálie na Moravě jak vyšitá Pizzerie, kvůli kterým se vyplatí přijet do Brna. Čeká tě Itálie na Moravě jak vyšitá

„Politici a političky by měli naslouchat“

K procesu tvorby se v úterý vyjádřil i ministr spravedlnosti Blažek. „Ústavní soud rozhodně nepřikázal, ani nemohl, abychom se právním řádem snažili změnit podstatu člověka včetně jeho ‚rozdělení‘ na dvě pohlaví, z nichž každé má své přirozené a ani módními ideologiemi nezaměnitelné role a funkce,“ citují jej Novinky.

LGBT
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Blažkova slova okomentoval Viktor Heumann, předseda spolku Trans*parent. „Ústavní soud zrušil podmínku kastrace i kvůli rovnému přístupu k rodičovství. Jakékoliv podmínky vedoucí k neplodnosti, například chemická kastrace formou nucené hormonální terapie, jsou podle Evropského soudu pro lidská práva v rozporu s lidskými právy a můžou být dále napadeny u soudu. Politici a političky by měli naslouchat především odborníkům a odbornicím a samotným trans lidem a upravit zákon v souladu s doporučením mezinárodních institucí a praxí, které jednoznačně podporují úřední změnu pohlaví formou sebeurčení,“ uvedl.

Důležité je sebeurčení

„Všichni si přejeme žít život s respektem a bez zbytečných překážek,“ uvádí dále hnutí Trans*parent s tím, že právě sebeurčení (sebeidentifikace) je mezinárodně nejjednotnější a odborně doporučovanou formou úřední změny pohlaví. To je zároveň i v souladu s úmluvami a stanovisky OSN, Rady Evropy, EU i Evropského soudu pro lidská práva. Pro Česko by tak mohlo být alternativou současného stavu.

1. července 2024 v 13:00 Čas čtení 9:14 Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem

Dle stanoviska Evropského soudu pro lidská práva totiž nesmí být žádná medicínská procedura, která potenciálně vede ke zneplodnění, včetně některých typů hormonální terapie, podmínkou úřední změny pohlaví. Pokud tak ministerstvo navrhne nějakou formu chemické kastrace, může být opět napadena u soudů.

„Operační zákroky trans lidí by měly být prováděny pouze na základě jejich svobodné vůle a jejich přání. Mnohé evropské i jiné země jdou ještě o krok dál, například i sousední Německo, a náležitost k určitému genderu nechávají pouze na sebeurčení daného jednotlivce. Každý člověk má plné právo rozhodovat o sobě sám a jenom on nejlépe ví, co prožívá,“ dodává sexuolog Pavel Turčan.

Domů
Sdílet
Diskuse