Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
8. července 2024 v 8:38
Čas čtení 0:31

Volební šok ve Francii: Vyhrála levice, kontroverzní Marie Le Pen skončila až třetí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Volební šok ve Francii: Vyhrála levice, kontroverzní Marie Le Pen skončila až třetí
Zdroj: TASR/AP

Vítězem druhého kola předčasných parlamentních voleb ve Francii se překvapivě stala levicová Nová lidová fronta. Národní sdružení bývalé prezidentské kandidátky Marie Le Pen, které bylo favoritem předvolebních průzkumů, skončilo až na třetím místě.

Nová lidová fronta, kterou tvoří několik levicových stran včetně zelených a komunistů, obsadí v Národním shromáždění podle dosavadních výsledků minimálně 178 mandátů. Druhé místo patří koalici Spolu prezidenta Emmanuela Macrona, která získá alespoň 150 křesel. Krajně pravicové Národní sdružení má minimálně 125 mandátů. Informovala o tom stanice ČT24

Zvlášť pro tábor prezidenta Macrona se jedná o významné oslabení. V předešlých volbách, které se uskutečnily v roce 2022, získal 250 mandátů. Naopak pro Národní sdružení se jedná o posílení, před dvěma lety strana získala pouze 89 poslanců. Předvolební průzkumy však straně predikovaly drtivé vítězství. 

Domů
Sdílet
Diskuse