Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
10. července 2024 v 7:30
Čas čtení 1:26

PRŮZKUM: Tyhle zahraniční politické osobnosti mají Češi a Češky nejradši. Rusko a Putin propadli

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Tyhle zahraniční politické osobnosti mají Češi a Češky nejradši. Rusko a Putin propadli
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Postoj české veřejnosti k většině zemí zůstává stabilní, Slovensko je stále nejlépe hodnocenou zemí, i když si oproti minulému roku mírně pohoršilo.

Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM. Při hodnocení zemí jako ve škole dostalo Slovensko průměrnou známku 2,0, následují jako v loňském roce Švýcarsko a Rakousko.

9. července 2024 v 11:10 Čas čtení 0:39 Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády

Meziročně se téměř ve všech případech známky změnily nanejvýš o desetinu bodu, výjimkou jsou Palestina se zhoršením o tři desetiny bodu a Izrael s Ukrajinou s poklesem hodnocení o 0,2 bodu. Nejhorší vztah mají lidé k Rusku, stejně jako loni obdrželo známku 3,9. Mezi zahraničními politiky si vedla nejlépe bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Výzkumný ústav STEM sleduje vztah obyvatelstva ČR k vybraným zemím v Evropě i ve světě pravidelně od poloviny devadesátých let. Letos stejně jako v roce 2023 klesly sympatie ve vztahu k Ukrajině. „Ty se nejprve zvýšily v roce 2022 v souvislosti s ruskou invazí do země. V dubnu 2022 oznámkovalo Ukrajinu jedničkou nebo dvojkou 36 procent respondentů a respondentek, v červnu 2023 už to však bylo 33 procent a letos v červnu 29 procent. Hodnoty se tedy vrátily téměř na úroveň před začátkem invaze,“ uvedli autoři průzkumu.

8. července 2024 v 16:48 Čas čtení 1:02 „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru

U Palestiny se meziročně snížil podíl lidí, kteří ji hodnotí „neutrální“ trojkou ze 41 procent na 30 procent. Podíl jedniček a dvojek zůstal obdobný a narostl podíl čtyřek a pětek ze 44 na 58 procent. Do výsledku se podle agentury zřejmě promítlo větší povědomí o oblasti způsobené vyhrocením bezpečnostní a humanitární situace.

U Čechů a Češek vede Čaputová, propadl Putin

Mezi zahraničními politiky si stejně jako v minulém roce nejlépe vedla Zuzana Čaputová. Bývalou slovenskou prezidentku kladně hodnotí 68 procent lidí, loni to bylo 65 procent. „K novému slovenskému prezidentovi Peteru Pellegrinimu česká veřejnost tak vstřícná není: kladný názor na něj vyjádřilo 38 procent dotázaných,“ podotkl STEM.

Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Nadpoloviční většinu kladných ohlasů dostal i papež František. Na padesátiprocentní hranici těsně nedosáhli francouzský prezident Emmanuel Macron a polský prezident Andrzej Duda. Více než čtyřicetiprocentní podporu obdržel ještě americký prezident Joe Biden. Oproti minulému roku se zhoršilo vnímání ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského, a to o osm procentních bodů na 38 procent. Dlouhodobě nejzáporněji vnímaným politikem je ruský prezident Vladimir Putin, jeho podpora je úplně stejně jako loni na 13 procentech.

Průzkum se konal od 10. do 17. června, účastnilo se ho 1032 respondentů starších 18 let.

Domů
Sdílet
Diskuse