Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
25. července 2024 v 11:44
Čas čtení 0:41

Zaměstnanci si budou moci sami rozvrhnout pracovní dobu. Jaká to má pravidla?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zaměstnanci si budou moci sami rozvrhnout pracovní dobu. Jaká to má pravidla?
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich

Vláda chystá změnu zákoníku práce, jejímž cílem je umožnit zaměstnancům a zaměstnankyním určit si rozvržení směn.

Jak informuje server Novinky.cz, novinka je určena především pro situace, kdy je práce nárazová nebo je jedno, zda ji daná osoba udělá ráno či večer. „Bude se jednat jen o některé pozice a také bude záležet na vztahu zaměstnance zaměstnavatele a jejich vzájemné důvěře,“ uvedla pro server právní expertka Hospodářské komory Kateřina Kozáková. 

18. července 2024 v 17:00 Čas čtení 3:35 Skončila ti škola a nevíš, co dál? Tady je 7 tipů, jak získat zkušenosti v Česku i v zahraničí Skončila ti škola a nevíš, co dál? Tady je 7 tipů, jak získat zkušenosti v Česku i v zahraničí

Autoři novely podle ní diskutovali o dvou příkladech z praxe, kterých se navrhované změny týkají. „První je uklízečka kanceláří, která je má každý den uklidit mezi osmnáctou až dvaadvacátou hodinou. Zaměstnavatel ví, že práce trvá dvě hodiny, a je mu jedno, kdy ji v rámci časového intervalu vykoná,“ řekla. Jako druhý příklad může posloužit pozice IT specialistů*ek, kteří většinou pracují z domova, ale konkrétní úkol musí splnil na pracovišti. 

Anketa:
Jsi spokojen se svou současnou pracovní dobou?
Ano, vyhovuje mi to
Ne, chtěl*a bych pracovat míň
Ano, vyhovuje mi to
52 %
Ne, chtěl*a bych pracovat míň
48 %

Konkrétní podmínky rozvržení směn budou předmětem písemné dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, kterému bude muset být zajištěn minimální nepřetržitý denní odpočinek a nepřetržitý odpočinek v týdnu s cílem čerpání povinných zákonných přestávek v práci či bezpečnostních přestávek. Novela by měla začít platit během příštího roku, navržené změny ještě musí schválit vláda a parlament. 

Domů
Sdílet
Diskuse