Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
6. srpna 2024 v 14:05
Čas čtení 1:22

MAPA: Borelióza řádí nejvíc za 10 let. Podívej se, kde hrozí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Borelióza řádí nejvíc za 10 let. Podívej se, kde hrozí
Zdroj: klíště.cz

Oproti loňsku se výskyt boreliózy skoro zdvojnásobil.

Letos do konce července se vyskytlo nejvíc případů lymské boreliózy bylo za deset let. Nemocí od klíšťat bylo letos do konce července zhruba o polovinu víc než loni za stejné období. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o hlášených infekcích.

SZÚ tento rok eviduje 1 938 případů boreliózy, jak uvedl na sociální síti X uvedl. Klíšťové encefalitidy bylo zatím 362 případů. Obě onemocnění mohou mít i trvalé následky včetně brnění či obrny končetin nebo poruchy paměti či spánku, odborníci proto doporučují očkování.

„U lymské boreliózy je to nejvíc za deset let, čísla infikovaných klíšťovou encefalitidou se tomuto nevítanému rekordu těsně blíží,“ napsali odborníci SZÚ.

Boreliózu přenáší každé čtvrté klíště

Nejvíc nakažených přibývá o letních prázdninách, třetinu případů nemocí od klíšťat podle odborníků lékaři odhalí ještě na podzim. Loni za celý rok bylo 3270 nakažených boreliózou a 509 encefalitidou. Podle průzkumu českých vědců je více klíšťat v městských parcích než v lesích, boreliózu přenáší každé čtvrté.

  • Jak snížíš riziko nakažení klíštětem:
  • používej repelent
  • nesedej a nelehej na zem
  • pohybuj se hlavně po cestách a nevstupuj do trávy a jiné vegetace
  • po návratu z venku se ihned prohlédni 
  • prohlídku zopakuj následující ráno
    (zdroj: SZÚ)

Borelióza způsobená bakteriemi se léčí antibiotiky, u virové klíšťové encefalitidy je možné jen mírnit příznaky. Těmi jsou u obou nemocí nejdříve únava, bolest hlavy a teplota. V druhé fázi boreliózy mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Encefalitida může pokračovat prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací nebo ztuhnutím šíje. Může mít i dlouhodobé následky včetně rizika úmrtí, protože virus napadá mozek a mozkové blány.

Mapa ohrožení klíšťaty k 6. srpnu 2024.
Mapa ohrožení klíšťaty k 6. srpnu 2024. Zdroj: ČHMÚ / volně k použití

Na území celé České republiky momentálně panuje stupeň 3, což je středně velké riziko. V následujících dnech má riziko klesat zejména na Šumavě a na severu Čech. Podrobnější mapu najdeš na klíště.cz.

Zatímco na vakcíně proti borelióze odborníci včetně českých teprve pracují, proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat. Očkování stojí většinou kolem 1000 korun za jednu dávku, opakuje se po třech až pěti letech. Lidem nad 50 let je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Mladším na něj pojišťovny přispívají, většinou 500 korun.

szú klíště
Zdroj: SZÚ
Domů
Sdílet
Diskuse