Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
redakcia
5. září 2024 v 10:45
Čas čtení 1:19

Pětina mladých lidí navázala vztah online. Které seznamovací služby jsou nejpopulárnější?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pětina mladých lidí navázala vztah online. Které seznamovací služby jsou nejpopulárnější?
Zdroj: Unsplash

Polovina studentů momentálně s nikým nechodí. Studenti, kteří vztah mají, se nejčastěji seznámili ve škole. Každý pátý ale navázal partnerský vztah online – jde o druhý nejčastější způsob seznámení.

Vyplynulo to z průzkumu mezi 1 400 studenty od 15 do 26 let, který v červenci 2024 uskutečnila společnost GTS Alive, která mimo jiné vydává a spravuje studentské a učitelské průkazy ISIC a ITIC.

„Studenti v průzkumu také charakterizovali partnerské vztahy, které vidí kolem sebe. Hodně zmiňovali špatnou komunikaci způsobenou i tím, že se dnes ve vztazích často všechno řeší přes zprávy na mobilu. Doba je uspěchaná a vztahy v důsledku také. Řada vztahů je instagramových, kdy záleží hlavně na pěkných fotkách směrem navenek. To ale neznamená, že by mezi mladými lidmi neexistovala i řada kvalitních, velmi pevných vztahů,“ říká ředitel GTS Alive Radek Schich.

3. září 2024 v 16:00 Čas čtení 0:40 Hvězda ze seriálu Teorie velkého třesku vydala knihu v češtině. Věnovala ji své babičce, která emigrovala z Československa Hvězda ze seriálu Teorie velkého třesku vydala knihu v češtině. Věnovala ji své babičce, která emigrovala z Československa

Necelá polovina dotázaných studentů má momentálně partnera. Mladí lidé zjevně neberou tyto vztahy na lehkou váhu: přes 70 procent z nich označilo svůj partnerský vztah za hodně vážný, další čtvrtina za docela vážný. Ze studentů, kteří jsou single, by polovina s někým chtěla chodit. Více než čtvrtině naopak tento stav vyhovuje, zbytek si není jistý.

Ve vztahu považují studenti za zdaleka nejdůležitější důvěru a fungující komunikaci. Až na dalších místech skončily fyzická přitažlivost či shoda na plánech do budoucna. U jiné otázky byli ovšem studenti dotázáni na důležitost sexu a 70 procent středoškoláků a vysokoškoláků jej vidí jako velmi důležitý. Za zcela nedůležitý jej považují jen necelá tři procenta.

4. září 2024 v 8:00 Čas čtení 1:12 Být trochu vintage je prostě vždycky v módě. Tohle je 5 tipů na podzimní doplňky Být trochu vintage je prostě vždycky v módě. Tohle je 5 tipů na podzimní doplňky

Přísný názor mají studenti na nevěru. 30 procent by ji určitě neodpustilo, 40 procent by ji spíše neodpustilo. Ani vztahy na jednu noc nemají u středoškoláků a vysokoškoláků zrovna na růžích ustláno, 65 procent z nich je vidí negativně. Žádná revoluce se u mladých lidí zřejmě nebude konat, ani co se týče instituce manželství. Šest studentů z deseti jej vidí pozitivně a pouhá čtyři procenta negativně.

A které seznamovací online aplikace a weby jsou mezi mladými lidmi nejvíce používané? S náskokem vede Tinder, který někdy vyzkoušela čtvrtina studentů. Jen čtyři procenta jej ale používají často. Druhé je Badoo, pak klasické webové seznamky typu Štěstí.cz. Ostatní online nástroje jako Bumble mají zatím v Česku mezi studenty jenom mizivé využití.

Domů
Sdílet
Diskuse