Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ella Petrová
6. září 2024 v 10:05
Čas čtení 0:31

V Česku je po 15 letech katarální horečka ovcí. Jak se projevuje a hrozí přenos na člověka?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku je po 15 letech katarální horečka ovcí. Jak se projevuje a hrozí přenos na člověka?
Zdroj: PxHere/volně k užití

Toto onemocnění zasahuje nejen ovce, ale i kozy a skot. Do Česka se vrátilo po 15 letech.

Katarální horečka se objevila na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku, kvůli ní zahynul tamní beran. Poprvé jsme se ní na našem území setkali v letech 2007 až 2009. Na základě toho pak veškerý skot, ovce a kozy byli proti ní naočkováni, a to až do roku 2011, informují Novinky. Momentálně žádná vakcína proti šířenému sérotypu neexistuje.

5. září 2024 v 15:45 Čas čtení 1:12 Řím nezvládá masový příliv turistů, plánuje zavést regulační opatření. Ikonickou památku čekají změny Řím nezvládá masový příliv turistů, plánuje zavést regulační opatření. Ikonickou památku čekají změny

Nemoc se nepřenáší na lidi. Mezi zvířaty se přenáší krvesajícím hmyzem, konkrétně tiplíky. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší. Na sliznici dutiny ústní se často objevují krváceniny a vředy. Mortalita ale nedosahuje ani procenta.

5. září 2024 v 14:26 Čas čtení 0:25 Lékař z Prahy je podezřelý ze znásilňování své dětské pacientky. Policie ho navrhla obžalovat Lékař z Prahy je podezřelý ze znásilňování své dětské pacientky. Policie ho navrhla obžalovat

Státní veterinární správa několik dní zpátky upozornila na výskyt katarální horečky v Německu, v oblasti nacházející se sedm kilometrů od českých hranic. Nemoc se šíří nejen v Německu, ale i Francii, Lucembursku či Dánsku.

Domů
Sdílet
Diskuse