Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová TASR
5. září 2024 v 15:45
Čas čtení 1:12

Řím nezvládá masový příliv turistů, plánuje zavést regulační opatření. Ikonickou památku čekají změny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Řím nezvládá masový příliv turistů, plánuje zavést regulační opatření. Ikonickou památku čekají změny
Zdroj: TASR/AP

Fontána di Trevi je oblíbeným turistickým místem a objevila se ve filmech Prázdniny v Římě, Tři mince ve fontáně, Zamilovaný blázen a mnoha dalších.

  • Římská radnice zvažuje zavedení systému prodeje vstupenek pro návštěvníky ikonické Fontány di Trevi. Jedná se o nejnovější pokus, jak řešit problémy Itálie s nadměrným turistickým ruchem.
  • Alessandro Onorato, člen městské rady odpovědný za cestovní ruch, řekl deníku Corriere della Sera, že by byl pro novou formu přístupu k Fontáně di Trevi. Podle něj by se jednalo o „rezervační systém – (vstupenky) zdarma pro Římany a za symbolické jedno euro pro turisty,“ vysvětlil.
  • Mluvčí římské radnice uvedl, že návrh na vstupenky je pouze prvotní myšlenkou. Podle něj zatím neexistuje konkrétní finální návrh. „Je to choulostivá a složitá otázka, ale dříve nebo později se musí řešit,“ řekl.

Proč je to důležité: Turistický ruch v Římě hlásí rekordní čísla. Itálie se stejně jako mnoho dalších zemí potýká s masovým turismem, který městům i místním obyvatelům způsobuje řadu problémů. V roce 2025 se počet návštěvníků zvýší díky Jubilejnímu svatému roku, který katolická církev vyhlašuje zhruba jednou za 25 let. V Římě a Vatikánu se očekává přibližně 30 milionů lidí a stát musí situaci s masami turistů řešit.

27. srpna 2024 v 11:00 Čas čtení 2:08 Kde můžeš v Česku stanovat a za co ti hrozí pokuta až 5 tisíc korun? Tady je přehled Kde můžeš v Česku stanovat a za co ti hrozí pokuta až 5 tisíc korun? Tady je přehled

Citace:Cílem nových opatření je zvýšit příjmy do městského rozpočtu, ale zároveň omezit davy turistů, včetně toho, že město chce zabránit tomu, aby jedli zmrzlinu nebo pizzu na památce, která si zaslouží patřičnou úctu,“ řekl Onorato.

Širší souvislosti: V minulosti kašnu po několika nepříjemných incidentech chránila skleněná zábrana. V roce 2023 ekologičtí aktivisté použili dřevěné uhlí, aby její voda zčernala.


Fontána di Trevi z roku 1762 doplňuje fasádu paláce Poli, který jako by stál na skalách nad fontánou. Je populární v popkultuře a objevila se ve filmech Prázdniny v Římě, Tři mince ve fontáně, Zamilovaný blázen a mnoha dalších. Asi nejslavnější scéna se objevila ve Felliniho Sladkém životě s nočním koupáním Anity Ekberg.


Turisté do fontány ročně vhodí asi jeden a půl milionu eur. Z vybraných peněz pomáhá katolická humanitární organizace Caritas potřebným.

Domů
Sdílet
Diskuse