Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Eva Thonhauserová
6. září 2024 v 13:58
Čas čtení 0:42

Obrovský exotický pavouk se již vyskytuje i v Česku. Za jeho příchod může několik faktorů

Kategorie:
Uložit Uložené
Obrovský exotický pavouk se již vyskytuje i v Česku. Za jeho příchod může několik faktorů
Zdroj: TASR/AP/Port Authority of Guam

Pavouk má rád teplo a v zimě se skrývá i v lidských obydlích.

  • Pavouka Nosferatu (Zoropsis spinimana), který se přirozeně vyskytuje ve Středomoří, už lze spatřit v Německu, Polsku a Česku. Jeho rozšíření způsobují klimatické změny a zvýšený turismus.
  • Tento pavouk je jedním z největších v Německu, s rozpětím nohou až šest centimetrů. Preferuje teplé prostředí, často se vyskytuje v lidských příbytcích, zvláště v zimních měsících.
  • Pavouk netká pavučiny, ale svou kořist loví přímo. Přestože jeho kousnutí může být bolestivé, není pro člověka nebezpečný, kromě případů, kdy jde o alergika nebo je-li pavouk zahnaný do kouta, informuje iMeteo.

Proč je to důležité: Rozšíření pavouka do nových oblastí je výsledkem změn klimatu a globalizace. Přestože pavouk není přímo nebezpečný, jeho přítomnost v domácnostech může u lidí vyvolat strach a obavy vzhledem k jeho velikosti.

12. září 2024 v 7:00 Čas čtení 4:15 Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní

Širší kontext: Pavouk byl poprvé pozorován v Německu v roce 2005 a od té doby se jeho populace rozšířila po celé zemi. Německý svazu na ochranu přírody (NABU) obdržel již více než 35 000 hlášení o jeho výskytu. Jeho expanze ukazuje na měnící se environmentální podmínky, které umožňují příchod exotických druhů do nových regionů.

6. září 2024 v 7:00 Čas čtení 4:20 Zkoušela jsem erotické hračky: Stroj na orgasmy s 320 přírazy za minutu či vakuová pumpa s jazýčkem. Které byly nejlepší? Zkoušela jsem erotické hračky: Stroj na orgasmy s 320 přírazy za minutu či vakuová pumpa s jazýčkem. Které byly nejlepší?
5. září 2024 v 7:00 Čas čtení 3:17 Ketaminová královna Jasveen Sangha: smrtelnou dávku drogy měla prodat Matthewovi Perrymu právě ona. Její Instagram přetéká luxusem Ketaminová královna Jasveen Sangha: smrtelnou dávku drogy měla prodat Matthewovi Perrymu právě ona. Její Instagram přetéká luxusem
3. září 2024 v 11:00 Čas čtení 3:34 Tento Netflix hack ti usnadní vyhledávání. S tajnými kódy najdeš filmy, ke kterým se jinak dostaneš jen stěží Tento Netflix hack ti usnadní vyhledávání. S tajnými kódy najdeš filmy, ke kterým se jinak dostaneš jen stěží
Domů
Sdílet
Diskuse