Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
15. září 2024 v 17:21
Čas čtení 0:56

VIDEO: V Polsku přetekla přehrada a zaplavila celou obec. Mnozí lidé zůstali uvězněni v domech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Město Stronie Śląskie se nachází v Dolním Slezsku nedaleko hranic s Českem.

  • V jihozápadním Polsku v důsledku intenzivních dešťů přetekla již druhá přehrada a voda se volně valí městem Stronie Śląskie.
  • V neděli to uvedly polské orgány. Jihozápadní část Polska aktuálně patří k nejvíce zasaženým oblastem.
  • Přehrada nedaleko města Stronie Śląskie nevydržela nápor rozbouřené vody v řece Biała Lądecka, která spadá do povodí Odry.
  • List Gazeta Wyborcza píše, že voda v současnosti volně proudí do města, bere vše, co jí stojí v cestě a ulice v centru města jsou zaplaveny.
15. září 2024 v 13:36 Čas čtení 0:43 V Česku kvůli povodním padají domy. To nejhorší na některých místech teprve přijde, varuje premiér V Česku kvůli povodním padají domy. To nejhorší na některých místech teprve přijde, varuje premiér
15. září 2024 v 11:45 Čas čtení 0:50 PŘEDPOVĚĎ: Kdy v Česku přestane pršet? Podívej se, jaký bude příští týden PŘEDPOVĚĎ: Kdy v Česku přestane pršet? Podívej se, jaký bude příští týden
15. září 2024 v 10:06 Čas čtení 1:44 VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou

Městečko s přibližně 6000 obyvateli se nachází v Dolním Slezsku nedaleko hranic s Českem. Kvůli stoupající hladině vody v ulicích zůstalo množství lidí uvězněných v domech a panelácích, protože voda sahá až na úroveň prvních pater.

Situace ve městě je podle polského deníku kritická. Jeden z mostů ve městě se zřítil a další je vážně poškozen. Všechna silniční spojení s městem jsou odříznuta, což záchranářům výrazně ztěžuje práci. Polské síly nasadily do záchranných prací vrtulník Black Hawk, na místě pomáhají vojáci.


Mimořádně silné povodně se ve městě vyskytly i v roce 1997. Současná situace však může být ještě horší než před 27 lety a povodňová vlna může dosáhnout výšky až 700 centimetrů. V sobotu po vydatných deštích přetekla i přehradní nádrž v nedaleké vesnici Międzygórze.

Domů
Sdílet
Diskuse