Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. září 2024 v 13:36
Čas čtení 0:43

V Česku kvůli povodním padají domy. To nejhorší na některých místech teprve přijde, varuje premiér

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku kvůli povodním padají domy. To nejhorší na některých místech teprve přijde, varuje premiér
Zdroj: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzývá lidi, aby dodržovali příkazy k evakuaci.

Premiér Petr Fiala apeloval v neděli na obyvatele, aby se vzhledem k záplavám řídili doporučeními pohotovostních složek. V Jeseníku a okolních obcích začaly v důsledku povodní padat první domy. Jesenická starostka Zdeňka Blišťanová uvedla, že prioritou je v tuto chvíli záchrana osob, které se nestihly včas evakuovat do bezpečí.

15. září 2024 v 11:45 Čas čtení 0:50 PŘEDPOVĚĎ: Kdy v Česku přestane pršet? Podívej se, jaký bude příští týden PŘEDPOVĚĎ: Kdy v Česku přestane pršet? Podívej se, jaký bude příští týden
15. září 2024 v 10:06 Čas čtení 1:44 VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou
15. září 2024 v 9:34 Čas čtení 0:51 Rodina z Orlové musela utéct před vodou. Na střeše svého auta čekali na hasiče, kteří je přijeli zachránit na člunu Rodina z Orlové musela utéct před vodou. Na střeše svého auta čekali na hasiče, kteří je přijeli zachránit na člunu

Fiala upozornil, že někteří obyvatelé se zdráhají uposlechnout příkaz k evakuaci a opustit své byty nebo domy. „Tím však ohrožují nejen sami sebe, ale i ty, kteří se pak musí pokusit o jejich záchranu, když to bude dramatické,“ dodal premiér.

Ten, kdo se podle něj domnívá, že preventivní opatření nejsou nezbytná, je na omylu. V Opavě u hranic s Polskem museli hasiči zachraňovat uvízlé obyvatele zaplaveného sídliště na člunech.

Na jiných místech čekali lidé na záchranu na střechách svých obydlí. Na mnoha měřicích stanicích na řece Odra hlásili stoletou vodu. „Musíme počítat s tím, že to nejhorší ještě nemáme za sebou,“ dodal Fiala.

Domů
Sdílet
Diskuse